IJssalon Mazzoli voor echt ijs

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De familie Mazzoli kent een lange ijstraditie, volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat grootvader Mazzoli zijn IJssalon opende. Kleinzoon Mazzoli (42) leerde het vak van zijn vader. ,,Je kunt moeilijk zeggen dat ik in het ijs geboren ben, maar eigenlijk is dat wel zo”, vertelt hij. Maar er is in de loop van de tijd wel het een en ander veranderd, er zijn behoorlijk wat regels bijgekomen. Tegenwoordig worden alle grondstoffen aangeleverd. Verse melk, zo van de koe, mag niet meer gebruikt worden, de melk wordt als melkpoeder of als lang houdbare melk aangevoerd. ,,De romantiek is er uit”, vindt Mazzoli, ,,we moeten strikte hygiëneregels naleven. De smaak van het eindproduct is ook veranderd; hoe vetter de melk des te lekkerder het ijs.” Toch is Mazzoli niet ontevreden over de smaak van het hedendaagse ijs. “Ik blijf ik experimenteren met ingrediëntverhoudingen en krijg zo een steeds betere smaak.”

Al 49 jaar wordt in Longarone, een klein dorpje in de Italiaanse Dolomieten in december een ijswedstrijd georganiseerd. Van de acht keer dat Mazzoli inschreef, viel hij zeven keer in de prijzen. Afgelopen december was het thema banaanijs. Mazzoli’s creatie sleepte de gouden beker in de wacht. Hij is reuze trots; “Ik werk al een paar jaar aan mijn bananenijs, dit is dus een teken dat ik het goed doe.”

Smaken te over bij IJssalon Mazzoli. Zijn eigen voorkeur wisselt: “Bij kouder weer eet ik vaak vanille of chocolade, is het warmer dan framboos of citroen. Ik eet iedere dag wel een ijsje want ijs is gezond. Neem na het sporten een ijsje en je bloedsuiker is weer op peil. Er zitten geen slechte dingen in mijn ijs, waar mogelijk gebruik ik verse ingrediënten. Jammer genoeg is er nog niet voldoende vraag naar biologisch ijs. Komt die vraag wel dan ben ik de eerste die het maak. “

Mazzoli gaat door met het ontwikkelen van nieuwe smaken. ,,Stroopwafelijs, is mijn nieuwste creatie. Knabbelen is de trend, ijseters willen iets onder hun tanden hebben. IJs moet dus stukjes hebben”.

u IJssalon Mazzoli, Langestraat 75, 033-4612182

AMERSFOORT - Het is hartje zomer. Tijd voor een echt Italiaans ijsje. In Amersfoort bij IJssalon Mazzoli. Ermanno Mazzoli zorgt iedere dag voor vers bereid ijs in zijn salon. IJs waarmee hij afgelopen jaar, in zijn vaderland, een prijs in de wacht sleepte. ,,Nederlanders waarderen de smaak van een goed product steeds beter”, vertelt Mazzoli. ,,Dertig jaar terug maakte het niet uit hoe een ijsje smaakte, ‘als het maar koud is’ hoorde je dan. Mijn klanten weten nu echt wat smaak is.”
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie