'Afwijzing subsidie Veerensmeederij ongelooflijke streep door rekening'

9 juli 2008 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - De afwijzing van de subsidieaanvraag voor de Veerensmederij is hard aangekomen bij de Stichting industrieel erfgoed in de stad Amersfoort (Siesta). ,,Dit is een ongelooflijke streep door de rekening", zegt voorzitter Joke Sickman.

door André van der Velde

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft dinsdag bekendgemaakt welke subsidies voor het wegwerken van restauratieachterstand zijn toegekend. Amersfoort krijgt weliswaar 8 ton voor de restauratie van de stadsmuur aan de Sint Annastraat, maar drie andere Amersfoortse projecten, waaronder een aanvraag voor de Veerensmederij, vielen buiten de prijzen.

De Veerensmederij is een onderdeel van het Rijksmonument op de Wagenwerkplaats. Het gebouw kwam in 2000 leeg te staan en raakte door gebrek aan onderhoud in verval. Het operagezelschap maakte in 2005 zich in het pand te willen vestigen. De gemeente moedigde dit initiatief aan en de restauratie werd vervolgens voorbereid, een restauratie waarvoor volgens Sickman zo'n 3,2 miljoen euro nodig is. De aanvraagde subsidie van het Rijk is volgens haar dan ook onmisbaar. ,,Het is heel verschrikkelijk dat de subsidie niet doorgaat", reageert Sickman. ,,Er was een aanvraag gedaan door de NS voor 7 ton. Als dat geld was toegekend dan was het helemaal rond geweest. Want de gemeente heeft 1 miljoen euro toegekend, er komt geld uit het Parelfonds en we hopen 1 miljoen euro in de wacht te slepen via het AVRO-televisieprogramma Restauratie."

,,Ik begrijp het belang van de stadsmuur, maar voor ons is het een erg bittere pil. Je moet nu sterk in de schoenen staan om de moed niet te verliezen", aldus Sickman, die direct laat volgen niet de moed te zullen laten zakken. ,,Maar ik had minstens verwacht dat ze met een deel van het aangevraagde geld over de brug zouden komen, dan konden we tenminste doorgaan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie