Van de ‘Noot’ een deugd maken

2 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Eigenaar Henk Hak, nog even roker, ziet het niet somber in: ,,Laatst was ik in Amerika, daar mag helemaal nergens meer gerookt worden. De eerste twee avonden in de kroeg loop je af en toe nog even naar buiten voor een sigaretje, de derde avond had ik al zoiets van laat ook maar.” Voor zijn café wil Henk geen extra investering doen: ,,Zo’n vies rookhok in je zaak, daar gaat geen mens naar binnen, ik denk dat het allemaal wel los zal lopen.”

Laatste rookdag in de horeca ludiek gevierd HOOGLAND - Café De Noot in Hoogland is altijd in voor iets aparts. Zo ook afgelopen weekend. Aangezien zondag 29 juni hun laatste openingsdag was voordat het algehele rookverbod in de horeca in zou gaan, wilden ze dit op gepaste en ludiek wijze vieren. Er werd een loterij onder de bezoekers gehouden met leuke prijzen, waaronder de asbakken uit de kroeg of een SuperSmoker. De hoofdprijs, een concertabonnement voor het hele seizoen van het café, ter waarde van 160 euro, werd ook verloot. Met de verkochte loten werd 289 euro opgehaald, de opbrengst komt geheel ten goede aan het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

door Tim van der Hammen

Henk stopt overigens per 1 juli met roken. Zijn vrouw Hilda (niet-roker), juicht het rookverbod en het stopbesluit van haar man Henk toe.

Terwijl uit de speakers Boudewijn de Groot zingt ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’ komen twee dames binnen. Suus en Dees, beiden fervent niet-rokers, proberen de gasten toch nog over te halen om te stoppen met die slechte gewoonte. Dit gaat gepaard met de nodige humor. Notoire rokers krijgen vrolijk gekleurde kinderpleisters opgeplakt, die nu even dienst doen als ‘nicotinepleister’. Een mooie fotokaart waarop beide dames staan afgebeeld wordt per opbod verkocht, er wordt nog wel even een persoonlijke en gezonde boodschap op geschreven. ‘Kap er nou mee joh!’ De bezoekers waarderen dit zeer, het gaat allemaal erg gemoedelijk. Ondertussen proberen de dames onder de grappen en grollen door nog loten voor de loterij aan de bezoekers te slijten.

Bedenkingen

De barman van De Noot heeft wel zo z’n bedenkingen. ,,In dit café zal het allemaal wel los lopen, maar denk eens aan de binnenstad van Amersfoort of het uitgaansleven in Utrecht. Als daar acht jongens een café of discotheek binnenkomen met al wat bier achter de kiezen en vervolgens ongegeneerd een sigaret opsteken? Maak je daar dan als barkeeper een opmerking over krijg je steevast als antwoord: ‘Dat maken we zelf wel uit!’. Hoe ga met die situatie om? De jongens allemaal de zaak uitzetten? Ik weet het niet.”

Het valt wel mee dat landelijk rookverbod. Als we twee, drie maanden verder zijn, weten we gewoon niet beter. ‘Smoke on the water’ van Deep Purple weerklinkt in De Noot. Aan alles is gedacht, zelfs aan toepasselijke muziek. Zolang de Horeca z’n best voor haar bezoekers, zoals Café De Noot, blijven de bezoekers toch wel komen. De tijd zal het leren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie