‘Ganskuijl kan nog jaren mee’

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De flats aan de Gasthuislaan en Ganskuijl werden in de periode 1954-62 gebouwd. ,,De woningbouw is typerend voor de na-oorlogse stratenbouw’’, vertelt Pascal Rademakers. Zij is woordvoerder van het project Amersfoort Vernieuwt. ,,Er is waardering voor de flats als representant van het toenmalig stedenbouwkundig denken, qua lucht, licht en ruimte ‘’, weet ze . ,,Maar er is geen sprake van dat het om een jong monument gaat’’, benadrukt Rademakers. Inmiddels is al wel bekend dat dat de flats met de even nummers aan de Gasthuislaan worden gerenoveerd. Aan het eind van het jaar wordt daar een begin gemaakt met de renovatiewerkzaamheden.

Onduidelijkheid over sloop of renovatie flats VERMEERKWARTIER - Ganskuijlbewoner Dennis Grippeling wil duidelijkheid. Hij wil weten of de flats aan de Ganskuijl nu wel of niet worden gesloopt. ,,De Alliantie is niet echt openhartig en vertelt niet wat ze van plan is’’, zegt hij. ,,Je krijgt maar geen antwoord. Ik wil zekerheid hebben. Ik woon hier vanaf 2003 en ik ben hartstikke tevreden. Ik denk niet dat de flats onleefbaar zijn.’’ De woningbouwcorporatie denkt dat er in december 2008 duidelijkheid is of het sloop wordt of renovatie voor de woningen aan de Ganskuijl en de oneven nummers aan de Gasthuislaan.

door John Spijkerman

Woordvoerder Rademakers vertelt dat er al een bouwkundig onderzoek is gedaan naar de staat van de woningen. Daaruit blijkt dat er onder meer problemen zijn met de isolatie, vocht en geluidshinder. Inmiddels wordt er ook een stedenbouwkundig onderzoek uitgevoerd voor het hele gebied. In dat onderzoek is er veel aandacht voor verkeersaspecten en de verkeersafhandeling. In december 2008 moet duidelijk zijn of er wordt gerenoveerd of gesloopt. Maar net als bij de flats aan De Hoven geldt ook hier dat in geval van sloop zeventig procent van de bewoners er mee moet instemmen. ,,En alles gaat in overleg met bewoners’’, stelt Rademakers. De verwachting is dat er modellen komen voor de inrichting van het gebied. ,,Het participatie-traject wordt vormgegeven vanuit de gemeente.Tijdens bijeenkomsten in december worden die modellen toegelicht. De gemeente bepaalt welk model er wordt gekozen.’’ In december is het onderzoek afgerond. Rademakers verwacht dat de raad in het eerste kwartaal van 2009 een besluit neemt over de flats.

,,Het is zonde om flats die goed zijn, plat te gooien. Ze zijn het renoveren waard,’’ meent Ganskuijlbewoner Dennis Grippeling. Ze kunnen worden gebruikt als studentenwoning of voor starters. ,,De woningen zijn gehorig en ik zou graag dubbele beglazing willen. Als je de kozijnen gaat vervangen, kunnen ze nog 15 tot 20 jaar mee.’’ Grippeling betaalt nu iets meer dan 400 euro voor een ruime flat met een grote tuin. Hij kan zich wel voorstellen als de Alliantie de woningen plat wil gooien. ,,Als ze dit platgooien hebben ze een mooie woningbouwlocatie.’’ Grippeling vraagt zich in dat geval wel af wat er gebeurt met al die mensen die nu een goedkope sociale huurwoning hebben in de Ganskuijl of aan de Gasthuislaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie