Expo over Rijke Roomse Leven

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Voordat het dorp een eigen kerk had, kerkten de bewoners in Hoogland of op ’t Zand in Amersfoort, vertelt Niek van den Hengel. Op een gegeven moment verzochten de ongetrouwde en kinderloze broer en zus Hendrikus en Agatha van Beek bisschop Van de Wetering een kerk in Hooglanderveen te stichten. Daartoe waren zij bereid hun boerderij en grond aan de kerk te schenken. Dit voorstel viel in goede aarde en al spoedig zat de grote, nieuwe kerk gedurende de drie zondagsdiensten bomvol. Hoe dat mogelijk was? ,,Omdat gezinnen gemiddeld wel tien kinderen hadden’’, weet een oudere bezoeker die zich ook herinnert dat vroeger op je rapport vermeld werd of je wel elke zondag ter kerke ging.

HOOGLANDERVEEN - Op 1 mei, hemelvaartsdag, vierde de rooms-katholieke St. Josephparochie in Hooglanderveen het 90-jarig bestaan met een interessante tentoonstelling van historische foto’s en tal van attributen uit het Rijke Roomse Leven.

door Atty Davidse

Het grootste deel van de historische collectie is van Joke Mulder. Zij kan boeiend vertellen over alles wat zij liefdevol verzameld heeft.

We beginnen bij het altaar waar grote zwart-wit foto’s uit de jaren 50 de zeven sacramenten laten zien, waaronder de doop, de biecht en het laatste oliesel. Daarna wijst ze naar de vaandels, priesterkazuifels, en andere zaken die gebruikt werden tijdens de sacramentsprocessie. Goede herinneringen bewaart ze aan de processielamp die haar oom droeg als hij meeliep in de erewacht.

Ze weet nog goed wanneer zij begon met verzamelen: ,,Zo rond mijn 20e kocht ik op de rommelmarkt een lijst waar een kruis in hoorde. Toen ik hier kwam wonen, had mijn schoonmoeder wel een kruis maar geen lijst. Dat heeft zo moeten zijn. In onze huizen hingen vroeger overal kruisen, Mariabeelden, heilig hartbeelden. Er waren kerkboekjes, missaaltjes en op school kreeg je prentjes als je mooi kon schrijven. Het een koop je, het ander krijg je.’’

Bij een tafel met afbeeldingen van Maria en kind, trekken twee prachtige houtsnijwerken de aandacht. Een familielid was missiezuster en bracht ze mee uit Indonesië. In Canada, Zweden, Spanje wist mevrouw Mulder mooie devotica te bemachtigen, zoals gebrandschilderde ramen en beeldjes in verschillende stijlen.

,,Alle facetten van de kerk wil ik benadrukken, dus dit portretje van Willibrordus hoort er echt bij, hij was tenslotte de 1e kerkvader’’, legt ze uit. ,,Maar ook deze prent van Calvijn, want het zijn allemaal wijze mannen die ons de weg wijzen. Wij putten veel kracht uit de kerk. Ook tijdens de vakanties gaan we altijd even een kerk in.’’

Bijzonder is het kastje met de pauselijke onderscheidingen, waarvan er een toebehoorde aan haar vader. De tafel met voorwerpen die te maken hebben met de eucharistie: het missaal, de wijwateremmer, het wierookvat en wierookkorreltjes en de kandelaars, de bezoekers genieten ervan. De twee kleine kannetjes voor water en wijn vertellen het verhaal dat er tijdens de mis water bij de wijn wordt gedaan. ,,Dat moeten we ook in ons leven allemaal wel eens doen’’, stelt mevrouw Mulder. ,,Zo kun je de vrede bewaren.’’

De tentoonstelling duurde één dag en werd afgesloten met een concert door organist Hein Hof en het Gregoriaans Herenkoor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie