Leusderweg, Kleine Haag en Hogeweg

23 april 2008 om 00:00 Nieuws

De opvangvoorzieningen worden uitgebreid omdat B & W de zorg aan dak- en thuislozen willen verbeteren en de groep meer perspectief willen geven. De achterliggende gedachte is dat met extra voorzieningen de overlast van dak-en thuislozen op straat vermindert.

Gemeenteraad stemt in met opvanglocaties AMERSFOORT - Een ruime raadsmeerderheid steunt het voorstel enkele locaties aan te wijzen voor de opvang van dak- en thuislozen. De extra voorzieningen waar het om gaat zijn een hostel voor drugverslaafden, een opvanglocatie voor alcoholverslaafden en een nieuwe inloop voor dak- en thuislozen. Aan de Leusderweg 24 komt een zorgcentrum met 24-uurs opvang voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen. In de Hogewegzone komt een hostel voor harddrugsverslaafde dak- en thuislozen en De Kleine Haag 3 wordt gebruikt voor de algemene opvang van dak- en thuislozen.

door John Spijkerman

B & W willen zo snel mogelijk aan de slag met de uitgebreide opvang en hebben ook een aantal tijdelijke opvangmogelijkheden voorgesteld, waar de raad mee instemde. Om de nu nog 21 cliënten van de gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden aan de Kleine Haag snel in een hostel te kunnen opvangen, komt er een tijdelijk hostel creëren ten westen van de Hogeweg 116. Dit terrein is al gemeentelijk eigendom. De Kleine Haag 3 wordt vervolgens gebruikt als tijdelijke locatie voor een Zorgcentrum met 24-uursopvang voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen. Als tijdelijke dagopvang voor dak- en thuislozen willen B en W het Smallepad gebruiken.

De coalitiepartijen gingen akkoord met het raadsvoorstel. Er wordt nog onderzocht wat de gevolgen zijn van een 24 uursopvang voor alcoholverslaafden aan de Leusderweg. Eerst zou er namelijk een 12 uursopvang komen. Op een kaartje is aangegeven binnen welk gebied in de nog te ontwikkelen Hogewegzone het definitieve hostel moet komen.

De opvangvoorzieningen kosten veel geld. De tijdelijke dagopvang aan het Smallepad kost 500.000 euro. Voor een tijdelijk hostel aan de Hogeweg wordt uitgegaan van een bedrag van 2 miljoen euro. De tijdelijke alcoholopvang aan de Kleine Haag kost 50.000 euro. Nog eens 50.000 euro is nodig om van De Kleine Haag een definitieve dagopvang te maken. De alcolholopvang aan de Leusderweg zou 1,5 miljoen gaan kosten. Nieuwbouw van een definitief hostel in de Hogewegzone, ten slotte, gaat circa 3,4 miljoen euro kosten. Een belangrijk deel van de kosten voor de opvangvoorzieningen wordt betaald uit de AWBZ, maar de gemeente moet zelf ook flink in de buidel tasten.

Oppositiepartij BPA kwam als enige met allerlei alternatieve voorstellen voor de locaties. De partij was tegen het aanwijzen van de Kleine Haag als algemene dagopvang. Een beter alternatief zou De Zwaaikom op Isselt zijn. De BPA wilde de alcoholopvang aan het Smallepad vestigen, tussen het schakelkantoor en de Amsterdamseweg. Opvang van harddrugsverslaafde dak- en thuislozen in een hostel, zag de BPA niet zitten, De partij zag meer in kleinschalige opvang in samenwerking met woningbouwcorporaties. De partij diende ook een motie van afkeuring in tegen het college. Alle BPA-voorstellen en de motie van afkeuring haalden het niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie