‘We staan gewoon op straat’

9 april 2008 om 00:00 Nieuws

Nu moeten de teams van Gerard en Ria Glaasker noodgedwongen iedere week trainen in een gymzaal in Hoevelaken. ,,Het is toch van de zotte dat colorguard niet gezien wordt als een echte sport. Laat ze maar eens een uurtje meedoen, dan piepen ze wel anders”, meent voorzitster Ria.

Colorguard kampioen zit zonder clubhuis ZIELHORST - Al ruim vijf jaar zit de Amersfoortse colorguard groep Sensation Performance Ensemble zonder eigen clubgebouw. De club heeft op 29 maart, naast de Europese titel, ook de Nederlandse Kampioenschappen Colorguard gewonnen, maar kon de overwinning nergens vieren. ,,Dat is wel erg zuur.”

door Chantal Schram

Al jaren probeert de familie Glaasker de gemeente Amersfoort zo ver te krijgen dat ze een eigen plek krijgen en dat de sport niet meer als kunstuiting wordt gezien. ,,We vallen qua subsidie nu onder kunsteducatie”, legt Gerard uit. ,,Daardoor krijgen we veel minder geld dan wanneer we wél als sport zouden worden gezien.” Afgelopen week kreeg de penningmeester het bedrag voor komend jaar op zijn bankrekening bijgeschreven; een schamele 2.000 euro. ,,Dat is echt veel te weinig, alleen al aan de huur zijn we maandelijks ruim duizend euro kwijt.”

Om de financiering toch rond te krijgen, is de organisatie aangewezen op sponsors. ,,We worden gelukkig wat uit de brand geholpen door enkele bedrijven. Als we wat te vieren hebben, kunnen we bijvoorbeeld vaak terecht in de kantine van AFC Quick. Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar niet hetzelfde”, vindt Ria. ,,Het voelt nooit ergens als thuis.” Naast sponsorgiften ontvangt Sensation contributie van haar leden en doen ze één keer per jaar mee aan sponsorzwemmen en de Grote Clubactie, maar ook dat is niet genoeg om de kosten voor zaken als de opslag en busreizen te drukken. ,,De rest komt uit onze eigen zakken.”

Ook al is de club nog zo succesvol, de gemeente geeft niet toe. ,,Ik heb al zo ontzettend veel brieven gestuurd naar de gemeente”, vertelt dochter Jacqueline van Leeuwen. ,,Maar het schiet niet op. Onze club is aangesloten bij Colorguard Nederland, en zij op haar beurt bij de Koninklijke Nederlandse Federatie voor Muziekverenigingen, maar niet bij NOC*NSF. Daarom ziet de gemeente het niet als een sport. Ze zijn gewoon eigenwijs.” Zij vervolgt: ,,Er staan volgens mij genoeg gebouwen leeg in de stad, waarom kan de gemeente daar niet een van ter beschikking stellen?”

Bij colorguard wordt op muziek met behulp van vlaggen, sabels en rifles (houten geweren) een dansshow gegeven. De Schuilenburgse club Sensation is in 1971 opgericht door Ria Glaasker. ,,Ik heb meegeholpen om de speeltuinvereniging in die wijk op te richten. We zijn daar begonnen als majorettegroep, omdat er toen nog niets in de wijk was.”

De vrijwilligers willen iedereen een kans geven om mee te doen, jong en oud, arm en rijk. ,,Dat was vanaf het begin ook het uitgangspunt. Ik zou het niet over m’n hart kunnen verkrijgen om iemand te weigeren die te weinig geld heeft voor de contributie. Dan betaal ik het bedrag het liefste zelf”, vertelt Ria.

Veel wensen heeft de colorguard groep niet. ,,Het enige wat we willen is meer subsidie en een eigen clubhuis, waar we kunnen trainen, spullen kunnen opslaan en waar we feestjes kunnen houden. Dat is toch niet te veel gevraagd?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie