Vrouwendag in het stadhuis

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Wat houdt vrouwen anno 2008 bezig? Het idee voor een Vrouwenraad had organisator en gemeenteraadslid Anya Wiersma (SP) overgenomen van Den Bosch, waar vorig jaar tijdens vrouwendag een soortgelijk debat werd georganiseerd.

Samen debatteren, eten en dansen AMERSFOORT - Voor de tweede achtereenvolgende keer werd internationale vrouwendag in Amersfoort gevierd op het stadhuis. Dat begon ’s middags al in een goed bezette raadszaal, waar op deze dag de ‘vrouwenraad’ bijeen kwam. Behalve vertegenwoordigsters uit allerlei maatschappelijke organisaties hadden ook onder andere wethouder Eerdmans en diverse gemeenteraadsleden hierin zitting genomen. Er waren een viertal moties ingebracht waar levendig over gedebatteerd werd. Burgemeester Van Vliet was voorzitter en leidde het debat. Op een volle publieke tribune werden de discussies gevolgd.

door Els Verbeek

Niet alle moties konden op brede steun rekenen. De motie Kip-cola bijvoorbeeld, pleitte voor een werkgelegenheidproject voor asielzoekers met eetkarretjes op de vrijdagmarkt. ,,Wie marineert er nu kip in cola?”, werd er al snel geïnterrumpeerd. Het idee voor stimulerende projecten kreeg steun, maar er waren toch andere invullingen denkbaar. De motie om het woord allochtoon af te schaffen werd na hoofdelijke telling verworpen. Er werd zo anderhalf uur lang gedebatteerd. Een motie die werd aangenomen, pleitte ervoor om overgewicht bij de jeugd tegen te gaan. Door schoolkantines gezonder in te richten en voorlichting over gezonde voeding te promoten. Of door -net als de borden over auto-inbraken- het percentage kinderen met overgewicht per wijk te etaleren. Dat laatste vonden maar weinigen een goed idee, maar voor de rest kreeg de motie volle steun.

Motie kleurrijke scholen

Net als de motie ‘kleurrijke scholen’ van Suzan Yücel. Die ervoor pleit om alle mogelijke maatregelen in te zetten om verdere onderwijssegregatie tegen te gaan. We geven onze kinderen een groot cadeau door ze in die veelkleurige, rijke samenleving te laten opgroeien, schrijft zij in haar motie, als verkeerd voorbeeld noemt zij nieuwbouwwijk Vathorst waar nu al witte en zwarte scholen zijn ontstaan.

De aangenomen moties zijn een opdracht aan de echte gemeenteraad om hun beleid hierop aan te passen. Organisator Anya Wiersma: ,,We gaan kijken of we de aangenomen moties kunnen uitwerken tot een motie die we in de echte gemeenteraad kunnen indienen.”

Het debat van de vrouwenraad werd muzikaal afgesloten met een optreden van de dertienkoppige vrouwen steelband, de Multiculturele Steelband Amersfoort. De koningin met haar carnavaleske veren tooi nodigde dagvoorzitter Van Vliet uit voor een dansje in de arena van de zaal, wethouder Eerdmans volgde. De rest van de middag waren er stands en workshops. Diverse organisaties hadden een stand om hun activiteiten onder de aandacht te brengen en vrijwilligsters of leden te werven. ‘s Avonds werd er tot in de laatste uurtjes gedanst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie