Doodsbedreiging aan 'landverrader' Dico Kuiper

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Ik weet niet wat je wilt, wat je doet en welke zieke geest je vertegenwoordigt, maar de manier waarop jij acteert, is laf en zeer laag,'' schrijft PvdA-fractievoorzitter Ismail Parmaksiz aan de anonieme afzender van een email met daarin een doodsbedreiging aan het adres van fractiegenoot Dico Kuiper. De email werd dinsdagavond ook verstuurd aan alle andere raadsleden in Amersfoort. De burgemeester maakte dit tijdens de raadsvergadering bekend. Kuiper gaat aangifte doen bij de politie.

door John Spijkerman

De volledige inhoud van de email aan Kuiper luidt: 'Aan de landverrader Dico Kuiper, Na de burgeroorlog wordt jij apart opgehangen. Samen met je islam-lovers, allah-kruipers, en koranlikkers. Jij smerige landverrader!'' De email werd verstuurd vanaf het email-adres: joopdenuyl@gmail.com.

Kuiper heeft de bewuste mail zelf op zijn weblog geplaatst. Hij zegt geschokt te zijn door de manier waarop de persoon die de mail heeft verstuurd de discussie nu aangaat. ,,Ik neem het uitermate serieus.'' Al sinds medio februari ontvangt Kuiper mails met foto's van onder meer terechtstellingen in moslim-landen, verzonden vanaf een bepaald gmail-adres. Die foto-mails werden ook aan andere PvdA-ers en raadsleden verstuurd. Aanvankelijk probeerde Kuiper de discussie aan te gaan met de afzender, maar toen dat niks opleverde heeft Kuiper de afzender achter een spam-filter geplaatst.

Kuiper hoopt dat snel duidelijk wordt wie er achter de mails zit. Na de doodsbedreiging aan zijn adres, is de politie extra alert is als er meldingen binnenkomen dat er iets gebeurt in de omgeving van Kuipers woonhuis, vertelt hij.

De haatmail aan Kuiper hangt mogelijk samen met opmerkingen die Kuiper eerder deze week maakte op zijn website over de politieke handelwijze van de Burger Partij Amersfoort (BPA). Kuiper vergeleek die met die van Geert Wilders. Volgens Kuiper is de BPA al maanden op verkiezingscampagne en grijpt deze partij alle grote en kleine zaken aan om de krant te halen. Daarmee wordt het vertrouwen in het stadsbestuur beschadigen. Hij ziet daarin een parallel met de werkwijze van Geert Wilders. ,,De BPA roept het schrikbeeld op, dat onze mooie stad wordt bestuurd door zakkenvullers en nietsnutten. De BPA vergroot dat schrikbeeld uit, maar het klopt helemaal niet. Onze stad heeft een uitstekend en zeer integer bestuur’', aldus Kuiper.

PvdA-fractievoorzitter Parmaksiz benadrukt dat de vergelijking die Kuiper maakt tussen de BPA en Wilders de privé-mening is van Dico Kuiper en niet het standpunt is van de PvdA-Amersfoort. Parmaksiz vindt de vergelijking met Wilders zelf 'te ver gaan' , maar betoogt dat Kuiper wel het recht heeft over dit soort zaken te discussiëren.

Gmail

,,Normaal reageert de PvdA-fractie niet op anonieme brieven en mailtjes'', stelt een geschokte fractievoorzitter Parmaksiz in een reactie aan de anonieme verstuurder van de haatmail. ,,Maar ik vind deze mail zeer aanstootgevend, discriminerend en haatdragend, waarbij ik me namens de PvdA Amersfoort genoodzaakt voel om te reageren. Als je mee wilt doen met de discussie in Amersfoort of waar dan ook ben je van harte welkom maar niet op deze manier. Ik nodig je namens PvdA Amersfoort uit jezelf bekend te maken en als je ergens over wilt praten dat ook kenbaar te maken.''

De PvdA-fractievoorzitter vertelt dat hij en andere raadsleden al een paar weken emails krijgt met verschillende gmail-adressen, waarin de naam van prominente PvdA-ers zoals Joop den Uyl, Ella Vogelaar, Max van den Berg zijn verwerkt. Volgens Parmaksiz zijn er foto's van terechtstellingen in moslimlanden als bestand aan de mails toegevoegd. Hij hoopt dat het IP-adres van de afzender opgespoord kan worden. Parmaksiz heeft Kuiper na de bewuste email zelf geadviseerd aangifte te doen bij de politie.

BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen vindt het emailtje met de doodsbedreiging aan Kuiper 'onbetamelijk en totaal ongepast. ,,Maar het is een reactie op de ongepaste opmerkingen van meneer Kuiper.'' Daarmee wil Van Wegen het verzenden van het mailtje niet vergoeilijken. Hij zegt geen idee te hebben wie er achter het mailtje aan Kuiper zit.

Burgemeester Van Vliet-Kuiper vindt de e-mail aan Kuiper 'verwerpelijk'. In een reactie zegt ze dat de zaak 'technisch intern wordt onderzocht om te kijken of de afzender achterhaald kan worden.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie