Verdubbeling aantal parkeerplekken bij station Schothorst

18 februari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHOTHORST - De gemeente gaat het aantal parkeerplaatsen verdubbelen van het parkeerterrein bij NS-station Schothorst. De parkeerplaats is eigenlijk bedoeld voor treinreizigers, maar wordt in de praktijk vooral gebruikt door medewerkers van bedrijven op De Hoef. De gemeente wil nog dit jaar beginnen met de realisering van een P&R-terrein.

door André van der Velde

Er is een nijpend tekort aan parkeerplekken rond NS-station Schothorst. Om de auto toch ergens kwijt te kunnen, parkeren medewerkers van bedrijven op De Hoef hun auto op het gemeentelijke parkeerterrein naast het station. Treinreizigers kunnen op hun beurt daar hun auto niet kwijt en plaatsen het voertuig daarom in de parkeervakken bij de Albert Heijn aan de Albert Schweitzersingel of in de straten daartegenover.

Volgens vice-voorzitter Wim Pot van de Vereniging Amersfoortse Bedrijven (VAB) is het probleem de afgelopen jaren groter geworden. ,,Het is een gevolg van beslissingen uit het verleden. Er zijn destijds structureel te weinig parkeerplekken aangelegd bij de bedrijven op De Hoef. Als gevolg daarvan maken veel werknemers van die bedrijven gebruik van de parkeerplekken die eigenlijk niet voor hen zijn bedoeld.” Gevaar daarvan is volgens Pot dat treinreizigers besluiten om voortaan toch met de auto naar het werk te gaan. ,,Omdat er niet voldoende parkeerplekken zijn, demotiveer je mensen om gebruik te maken van het openbaar vervoer.” Een ander gevolg is van het tekort aan parkeerplekken is dat automobilisten aan de andere kant van het station parkeren, in Zielhorst. ,,Het parkeerterrein voor onze winkel worden voor 80 procent gebruikt door mensen die met het spoor gaan. Om negen uur zit hier alles vol ", zegt supermarktmanager Bert van Wijk van de Albert Heijn aan de Albert Schweitzersingel.

De NS is op de hoogte van de problemen. ,,Met name de medewerkers van de Belastingdienst maken gebruik van de parkeerplaats. Daar zij al vroeg schijnen te beginnen, is het parkeerterrein ook al heel vroeg vol", aldus NS-woordvoerster Carola Belderbos. Volgens haar heeft de NS binnenkort een overleg met de gemeente, de eigenaar van het terrein, over hoe het parkeerterrein zo kan worden ingericht dat meer treinreizigers ervan gebruik maken.

De gemeente op haar beurt stelt al voortvarend bezig te zijn met de aanpak van het parkeerterrein naast het station. ,,We krijgen 1 miljoen euro van het Rijk om een P&R-terrein te realiseren. De gemeente zelf stopt er ook nog een miljoen in", zegt woordvoerder Lucienne Dunnewijk. ,,Het is onze ambitie nog dit jaar met de bouwwerkzaamheden te kunnen beginnen. In mei start de plan vorming en volgt het besluit van het college, vervolgens begint de inspraak."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie