Mosquito blijft actief

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente kan de mosquito niet uitzetten, omdat de woningcorporatie er een vergunning voor heeft. Dat antwoordde burgemeester Albertine Van Vliet dinsdagavond op vragen van de SP. Die partij wil dat het 'zoemapparaatje' wordt uitgezet totdat het onderzoek van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) is afgerond.

Het apparaatje laat een hoge geluidstoon horen, die alleen door jongeren tot 25 jaar wordt gehoord. Binnen zes minuten vinden zij het geluid zo irritant dat zij de betreffende plek verlaten. Woningcorporatie Alliantie Eemvallei zette vorige zomer twee mosquito's in in Kattenbroek. Momenteel is volgens Van Vliet één mosquito actief in Amersfoort.

De SP kaartte de kwestie aan op verzoek van de eigen jongerenorganisatie Rood, die volgens buitengewoon fractielid Geert Groeneveld erg verbolgen is over de inzet van de mosquito. ,,Hun leeftijdsgenoten worden weggejaagd omdat zij overlast zouden veroorzaken. Maar inzet van de mosquito is slechts symptoombestrijding." Groeneveld wees er op dat minister Rouvoet laat onderzoeken of gebruik ervan in strijd is met de grondwet die tenslotte 'de persoonlijke levenssfeer' en 'de onaantastbaarheid van het lichaam' garandeert. De SP wilde daarom dat hangende het onderzoek het apparaatje in Amersfoort wordt uitgezet.

Van Vliet liet daarop weten dat een woningcorporatie door de gemeente vergund is om de mosquito te gebruiken. Ook benadrukte ze dat de mosquito alleen wordt ingezet als het ,,zeer opportuun" is en alleen in combinatie met allerlei andere maatregelen om de overlast door jongeren te verminderen. Zij benadrukte dat de gemeente dat het in eerste instantie niet de bedoeling is jongeren weg te jagen. ,,Maar zij moeten ook geen andere mensen wegjagen door overlast te veroorzaken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie