Yellowstones is klaar voor de flexibele ondernemer

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Begin jaren tachtig zette de gemeente Amersfoort aan de Nijverheidsweg Noord Ondernemers Centrum Eemland op. Enthousiaste initiatieven liepen er soms dood, maar vaak ook groeiden ze door naar flinke ondernemingen. Ruim vijfentwintig jaar later staat er onder de naam Yellowstones op dezelfde grond een splinternieuw kantorenverzamelgebouw. Yellowstones is ingericht naar de wensen van de dynamische ondernemer van 2008. Op 31 januari werd het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw. Tijd voor pannenbier, een terugblik en een kijkje in de keuken.

door Luuk Miedema

Het nieuwe gebouw met inderdaad gele stenen (Yellow Stones) is in twee fasen gebouwd op de plaats van het oude ondernemerscentrum. De helft van het oude ondernemerscentrum is eerst afgebroken. Op de vrijgekomen grond bouwde Yellowstones B.V. eerst één ondernemerstoren. Toen de zittende ondernemers waren verhuist naar de nieuwbouw, ging de rest van het oude pand tegen de vlakte. De twee nieuwe eenheden die nu worden bijgebouwd hebben hun hoogste punt bereikt. In totaal 3650 vierkante meter kantoorruimte is bijna klaar voor oplevering.

Jaap Beunke is de zichtbaar trotse directeur/mede-eigenaar van het nieuwe complex. ,,Het gebouw bestaat nu uit drie delen met elk vijf verdiepingen, iedere verdieping is een eenheid op zich met een eigen pantry. Ondernemers kunnen er units huren vanaf twintig vierkante meter. Enerzijds is het het grootste kantorenverzamelgebouw van de regio, anderzijds houden we door deze indeling de voordelen van kleinschaligheid. De ruimtes zijn meteen klaar voor gebruik, de ondernemer kan er zo intrekken zonder zich te bekommeren om vloerbedekking, schilderwerk, verlichting of airco. Het is een kwestie van een bureau er inzetten, de computer en telefoon aansluiten en dan aan de slag gaan.”

,,Easy in easy out is erg belangrijk voor de huidige ondernemer”, volgens Beunke. ,,Sommigen hikken lang aan tegen de stap om de onderneming uit de slaapkamer thuis te verhuizen naar een echt kantoor. Anderen verwachten juist snel door te groeien en willen flexibel met hun ruimte om kunnen gaan. Economische kansen en bedreigingen wisselen elkaar in veel sectoren razendsnel af. Daarom werken we met een hele korte opzegtermijn en bieden we ruimtes aan van 20 tot 1300 vierkante meter.”

Mark Ruiter van Red Elephant is een typisch voorbeeld van het nieuwe ondernemerschap, hij kijkt vanuit zijn kantoor op de vierde verdieping uit op het Soesterkwartier en het station. ,,Wij ontwikkelen producten voor de industrie, zoals sloten en schuifdeuren. Als we aan een grotere opdracht werken, dan zoeken we eerder zelfstandige partners, dan dat we nieuwe medewerkers aannemen. Zo werken we in een flexibel netwerk van zelfstandigen in plaats van een logge onderneming.” De samenwerking met de buren op de vierde verdieping is voorlopig nog beperkt gebleven tot het ‘lenen’ van internet rondom de verhuizing, maar Ruiter sluit niet uit, dat er in de toekomst meer samenwerking mogelijk is in Yellowstones. Ook zonder die wisselwerking is hij erg blij met zijn nieuwe onderkomen. ,,Ik zit ik hier uitstekend, voor de nieuwbouw was ik al eens wezen kijken, maar dat oude gebouw had niet de uitstraling die ik zocht.”

Werkgelegenheid

Het idee voor een ondernemerscentrum ontstond in de jaren tachtig bij de gemeente Amersfoort als antwoord op de toenmalige werkloosheid van bijna 10 procent. In het gebouw dat veel Amersfoorters nog kennen als de voormalige technische school Niek Savio stelde de gemeente Amersfoort ruimtes beschikbaar voor startende ondernemers. Naast een gebouw bood de gemeente de begeleiding van Job Creation aan om ondernemingen te starten.

Boudewijn Knops was één van de mensen van het eerste uur. ,,Nou daar gingen mensen helemaal los in die tijd. Voor jezelf beginnen betekende vrijheid. Dat ging niet altijd even doordacht. Hard werken door de week en dan op vrijdagmiddag met z’n allen een biertje drinken.” Sommige ondernemingen eindigden met een verhuizing onder toezicht van de deurwaarder, maar anderen groeiden vanuit het niets door naar winstgevende ondernemingen. Toen Knops zelf meer dan twintig man in dienst had, verkaste hij naar een ander adres. In 2005 heeft hij zijn onderneming Bouda Ventilatiesystemen verkocht. Het werd tijd om meer van het leven te genieten. Nu, twee jaar later, kruipt het bloed alweer waar het niet gaan kan en is hij opnieuw begonnen in de ventilatiebranche. Hij legde de ventilatiekanalen aan in het nieuwe kantorenverzamelgebouw. “Als jongetje van 14 zat ik hier al op de Niek Savio school, tussendoor heb ik op deze plek mijn eerste onderneming opgezet en dit jaar stond ik hier ineens weer op de bouw ventilatiekanalen aan te leggen.”

Volgens Jaap Beunke zijn er veel ondernemers doorgegroeid vanuit het ondernemerscentrum. “Dat idee van de gemeente om een plek te creëren voor starters, heeft zich flink uitbetaald. Er hebben hier in de loop der jaren schat ik wel een paar honderd bedrijven gezeten. En zo nu en dan zie je die bedrijven weer ergens in de media opduiken.” Care for Women is daar een goed voorbeeld van. Verpleegkundige Catherine van Heest zette het bedrijf op in de slaapkamer. In het ondernemerscentrum groeide Care for Women snel door. Inmiddels zit Van Heest met de bedrijven Care for Women en Care for Human elders in Amersfoort met twaalf werknemers en met zeventig franchisenemers door het hele land.

Van gemeentelijk initiatief

naar zakelijke markt

Dat idee van de gemeente was dus goed, maar de uitvoering, vooral het beheer werd steeds lastiger. Ondernemers die ‘los’ gingen, combineerden niet zo gemakkelijk met een gemeentelijke overheid met regels en bepalingen. Begin jaren negentig verkocht de gemeente het gebouw aan de ondernemers die er toen ruimtes huurden. Iedere ondernemer kon aandelen kopen en een beheerder hield de gezamenlijke voorzieningen lopend. Hiermee begon voor Jaap Beunke wat hij noemt ‘een uit de hand gelopen hobby’. Met zijn fiscaal en financieel adviesbureau was Beunke zelf één van de huurders van het ondernemerscentrum. Een paar aandeeltjes werden nog een paar meer en uiteindelijk beheerde hij het hele pand. Langzaam maar zeker voldeed het oude fabriekspand niet meer aan de eisen van deze tijd en werd het tijd voor rigoureuze vernieuwing. ,,Mijn eigen ervaring als ondernemer heeft me veel geleerd over hoe zo’n pand ingericht moet worden. Ik weet wat deze ondernemers nodig hebben.”

Van bedrijvencentrum naar

kantorencentrum

Terwijl de gemeente Amersfoort bij de opzet van het ondernemerscentrum in 1985 nog dacht aan kleine industriële bedrijfjes is dat idee anno 2008 volledig verdwenen. Nederland is een land van bedenkers, handelaars en dienstverleners geworden. Bovendien zijn dreunende machines en gierende slijptollen niet de ideale buren voor ondernemers die het voornamelijk moeten hebben van nadenken en telefoongesprekken voeren. ,,Nu gaat het vooral om goede voorzieningen, zoals de beschikbaarheid van een goede extra vergaderruimte. En zeker zo belangrijk is een slimme infrastructuur voor telecommunicatie, waarbinnen iedere ondernemer de ruimte heeft om zijn eigen oplossing te regelen. Bovendien moeten die voorzieningen 100% werken. Daarom houd ik het beheer in eigen hand. Zodra er ergens iemand klaagt, dan kan ik het meteen oplossen.”

Tevreden verhuizers

Een rondgang langs de ondernemers in het al opgeleverde gedeelte van Yellowstones leert dat Beunke er goed in is geslaagd om een opzet te maken die voldoet aan de wensen van de huidige ondernemers. Loek Vuysters zit met zijn bedrijf al sinds 1985 op deze stek. Vanuit zijn slaapkamer zette hij in 1980 Vuysters Financieringen op. Loek is nu drieënzestig en coacht nu de volgende generatie Vuysters, Esther en Giel, die de onderneming van hem hebben overgenomen. ,,We begonnen hier op vijftien vierkante meter met twee mensen, dat hield niet echt over. Het gebouw werd er niet beter op en de uitstraling was ook niet meer van deze tijd. We begonnen net te denken aan vertrekken toen Jaap Beunke met plannen voor een nieuw pand kwam. Voor ons is het ideaal. We zitten nu met zeven medewerkers op honderd vierkante meter kantoorruimte in een prachtig pand. We kunnen hier bovendien nog groeien als we willen. Onze klanten weten ons al jaren te vinden op deze plek. Die band met de klanten is altijd erg belangrijk, we werken al meer dan 25 jaar onder de naam Vuysters Financieringen. We regelen hypotheken, verzekeringen en financieringen voor mensen, dat soort zaken vraagt om een persoonlijke band en een gedegen uitstraling. Dan kunnen we hier de komende decennia wel vooruit. “

Een verdieping lager met haar vierentwintig jaar de jongste ondernemer, Sharon Kok, met haar bedrijf Asian Way of Life. Zij is ook één van de huurders die meeverhuisde vanuit het oude gebouw. Vooral de klimaatcontrole, waarin luchtverversing, verwarming en airco samenkomen is voor haar een grote vooruitgang. ,,Wij zetten in Azië fietstochten uit, we zijn dus echt wel wat hitte gewend, maar in het oude gebouw hebben we in de zomer wel eens 39 graden gemeten.” Dan liep iedereen alleen nog op de gang aan elkaar te vertellen hoe heet het was. ,,Natuurlijk had het iets huiselijks, zo’n oud gebouw dat kraakte. Maar ook dit heeft weer zijn charme. We komen als ondernemers op onze verdieping niet bij elkaar op de koffie, in de pantry staan 4 Senseo’s in slagorde opgesteld, maar in de vakantieperiodes regelen we wel de post voor elkaar.”

De nieuwe toeloop

Naast de oude huurders trekt Yellowstones ook veel nieuwe ondernemers. De unieke combinatie van dicht bij de binnenstad zitten en toch de beschikking hebben over volop gratis parkeerruimte, maakt het gebouw aantrekkelijk. Vooral de kleinere units zijn erg in trek. De naam bordjes bij de entree onder de schitterende kroonluchter geven een beeld van de bonte verzameling aan bedrijven: ict, octrooien, advocatuur, relatiemarketing, repro, loopbaanadvies, financiering en engineering Waar vroeger veel mensen vanuit hun slaapkamer doorgroeiden naar een kantoor, zijn er tegenwoordig ook steeds meer ondernemers die de gang andersom maken. Door de wolgeverfde mensen verlaten grote bedrijven en gaan voor zichzelf aan de slag. Internet en mobiele telefonie maken het mogelijk om veel zaken uit te besteden en bereikbaarheid goed te regelen, waardoor het voor de ondernemer aantrekkelijk wordt om kleinschalig precies dat te doen waar hij goed in is.

Octrooibureau Ferguson is één van die nieuwkomers. Ferguson was jaren directeur van een octrooibedrijf met vijftig medewerkers. Als directeur kwam hij steeds minder toe aan zijn eigenlijke vak. Nu werkt hij weer aan patenten en octrooien voor o.a. slachtmachines, baggeruitrusting, en injectiesystemen. Via het internet houdt hij de jurisprudentie en octrooitermijnen in Europa, de Verenigde Staten en Japan in de gaten. Naast veel virtueel werk spelen besprekingen met klanten een belangrijke rol in zijn werk. De bereikbaarheid vanaf de snelweg en het station was voor Ferguson een belangrijk argument om in Yellowstones te gaan huren.

De nieuwe toeloop bestaat niet alleen uit huurders. Repro bedrijf Dartli, op de begane grond van Yellowstones, merkt nu al dat de nieuwbouw ook veel klanten trekt die toevallig langs het gebouw rijden. ,,Wij maken hoge kwaliteit reprowerk, we hebben vooral veel architecten en bouwbedrijven als klant. We zaten al vanaf 1992 in het ondernemerscentrum. In het nieuwe pand hebben we veel meer aanloop van ondernemers die toevallig langsrijden.”

Boeiend

Jaap Beunke kijkt tevreden terug op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. ,,Ik ben naast gewoon ondernemer met mijn adviesbureau ook een beetje projectontwikkelaar geworden. Door zelf alle contacten met de huurders te onderhouden, blijf ik op de hoogte. Dat is niet alleen de kracht van dit project, maar voor mijzelf ook de interessante kant er van. Het is buitengewoon boeiend om te zien hoe allerlei bedrijven zich in jouw pand ontwikkelen en hoe wij met zo’n verzamelgebouw weer op die ontwikkelingen in kunnen springen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie