Argentinië Festival op diverse locaties

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Er zijn vier deelnemers, Scholen in de Kunst, Het Stromenland, Bibliotheek Amersfoort en Fuego Lento”, vertelt Anita Theben Terville van Scholen in de Kunst. Met z’n vieren besloten we het Argentinië Festival te organiseren hoewel Scholen in de Kunst de grote motor erachter is. Waarom Argentinië? Het is een boeiend en kleurrijk land, niet alleen qua natuurschoon maar ook op het gebied van muziek, beeldende kunst en alles wat met cultuur te maken heeft. Als je aan dat land denkt, denk je aan tango en ik direct aan musicoloog Philip Ruitenberg die een bijzonder goede tangodocent is en zijn eigen tangoschool, Fuego Lento, heeft.’’

door Ellen de Jong

,,We vonden het leuk al die facetten van die Argentijnse cultuur aan bod te laten komen. Het Stromenland hebben we benaderd om de jongeren kennis te laten maken met de kunst en cultuur van Argentinië en hen daar actief bij te betrekken. Zij verzorgen hapjes en drankjes op de Peña, het Argentijnse feest, met dans en muziek en alles wat de mensen maken aan sieraden en schilderijen wordt daar geëxposeerd. De bibliotheek haakt aan omdat er op literatuurgebied veel gebeurt, niet alleen de op politiek gerichte schrijvers komen aan bod maar er is ook een lezing en een film. En dan komt er nog bij dat een deel van de opbrengst, want de mensen betalen hiervoor, bestemd is voor een project voor zwerfkinderen in Buenos Aires en dat doen we met Stichting Ombu. Die zal ook vertegenwoordigd zijn bij de aftrap Proef de Tango en de Peña. Ombu richt een expositie in die laat zien wat die Stichting behelst. We bieden een totaalplaatje. Wat ik persoonlijk boeiend vind? Ik ben een Piazzolla fanaat. Ik vind die muziek geweldig. Philip geeft een hele mooie lezing over deze beroemde tangocomponist met live muziek, klank en beeld.”

Het bijzondere van dit project is de samenwerking, ,,daar wil ik de nadruk op leggen en op de aftrap met Proef de Tango. Als iedereen daar de sfeer al proeft zijn de workshops die daarna volgen extra leuk.”

Philip neemt nu het woord: ,,Het Festival is breed want Argentinië is niet alleen maar tango. En als we het dan over de tango hebben: die dans bestaat niet slechts uit passen zoals men vaak denkt, het gaat over wat je sámen doet en over de wisselwerking die je met elkaar hebt. Dat kun je op zo’n avond laten zien en ervaren. Bovendien zal er bij Proef de Tango live-muziek zijn met Martin de Ruiter, een prachtige bandoneonspeler.”

Programma:

Proef de Tango 26 januari 19.30 uur. Scholen in de Kunst

Kinderworkshops: muziekinstrumentjes maken, dansen, poncho’s ontwerpen , amuletten maken. 2 februari 12.30 uur en 13.00 uur. Scholen in de Kunst

Kijk voor het volledige programma op www.scholenindekunst.nl of www.fuegolento.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie