Wereldprimeur voor Elize Borsten

9 januari 2008 om 00:00 Nieuws

,,Begin 2007 kwam Elize naar mij toe met de vraag of ik er voor kon zorgen dat zij weer zou kunnen vioolspelen. Ik zei dat dat niet kon. Driekwart jaar later bleek het toch te kunnen. Ik had wel eens een prothese gemaakt voor een meisje van tien dat cello wilde spelen. Toen haar ouders hierom vroegen dacht ik ‘ik ben geen prothesebouwer, maar wel een handige jongen’. Een half jaar later was die prothese klaar.

Door armprothese is vioolspelen weer mogelijk AMERSFOORT - De Amersfoortse Elize Borsten (43) verloor in 1990 door een ongeluk haar rechter onderarm. Sindsdien heeft zij de de wens gehad ooit weer haar favoriete muziekinstrument, de viool, te kunnen bespelen. Dit leek onmogelijk. Tot afgelopen december. De Kamper vioolbouwer André van Putten had als een soort van kerstcadeau een onderarmprothese voor haar gemaakt waardoor de Amersfoortse weer kan musiceren.

door Christine Schut

Een celloprothese is ook gemakkelijker omdat je ook cello kunt spelen zonder je pols te gebruiken. Bij vioolspelen is dat onmogelijk. Daarvoor is een goed beweegbare pols nodig.”

Van Putten besluit de uitdaging toch aan te gaan, met een mooi resultaat. ,,Elize mist haar onderarm, maar kan haar elleboog wel bewegen. Ik heb een soort mechanische pols ontwikkeld die kan worden aangesloten op haar ellebooggewricht. Kort gezegd komt het er op neer dat als zij haar elleboog strekt de de mechanische pols naar links gaat, en als ze hem buigt naar rechts. Hierbij is de natuurlijke beweging van de arm zoveel mogelijk nagebootst. Daarnaast heb ik er nog een veersysteem in ontwikkeld waarmee meer en minder druk op de snaren kan worden gegeven.”

Elize Borsten is dolblij met de vinding. ,,Via een kennis uit de paardenwereld waarin ik werkzaam ben, kwam ik in contact met André van Putten. Toen ik hem belde zei hij dat hij niets kon beloven, maar dat hij het zou proberen. Ik ben vijf a zes keer bij hem geweest om een prothese te passen. Steeds werd er weer iets aan veranderd en verbeterd. Tot het uiteindelijke resultaat.” De prothese is gemaakt van pvc, van binnen bekleed met teddystof zodat hij comfortabel zit.

,,Als kind, toen ik een jaar of acht was, ben ik begonnen met viool spelen. Op mijn veertiende ben ik ermee gestopt omdat ik andere interesses kreeg. Toen kreeg ik op mijn 25e dat ongeluk waarbij ik mijn onderarm verloor. Ik had daarna wel in mijn hoofd om ooit weer te gaan spelen. Maar het bleek nogal lastig om dat te realiseren. Ik ben wel een beetje piano blijven spelen en ik ben panfluit gaan spelen. Maar de viool is toch mijn favoriete instrument. Van mijn moeder heb ik weer een viool gekregen omdat ze het zo leuk vond voor mij. Mijn vorige viool heb ik destijds verkocht. Waarschijnlijk om een reis te kunnen bekostigen.”

Elize zoekt nog iemand die haar les wil geven. ,,Omdat ik de enige in de wereld ben die op deze manier speelt, moet het iemand zijn die zowel verstand heeft van muziek als techniek. Ik zou het liefst zigeuner- en Ierse muziek spelen.”

u Wie haar les wil geven, kan mailen naar delize93@hotmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie