Lumineus Amersfoort van start

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

Zo’n tien nationale kunstenaars hebben bijzondere projectiebeelden en licht installaties verzorgd. Alleen weet nog niet iedere binnenstadbewoner dat er iets bijzonders gaande is. Een sfeervol verlichte auto op de Korte Gracht werd op het nippertje gered van wegslepen door de politie, nadat een bewoner had geklaagd over een ‘roestige bak’ die in de weg stond.

Binnenstad op geheimzinnige wijze aangelicht AMERSFOORT - Groene lantaarns, een oplichtende hellehond en de godin Pallas Athene, het rood, geel, blauw van Mondriaan en een torenspits met alle kleuren van de regenboog. Het zal iedere Amersfoorter opgevallen zijn dat Lumineus Amersfoort van start is gegaan. De hele maand december is de binnenstad op geheimzinnige wijze aangelicht voor dit multimedia project.

door Hans Duijvensz

Projectleider Annelou Evelein is ontzettend blij dat Lumineus Amersfoort op tijd alles klaar heeft: ,,Er moesten nog armaturen uit Frankrijk komen en de installaties op de Korte Gracht, de Torengang en de OLV toren zijn behoorlijk complex. Met name het werk ‘Paradise-Light’ van Martin Riebeek op de visafslag is nogal gevoelig. Er is daar een permanente film over de dromen van een vijftiental Amersfoorters; voor de projectie is een stevig verankerde beamer opgehangen, waarvan we hopen dat hij het eind van de maand haalt. Het project Lumineus Amersfoort is door mij en Patricia Deiters van de Zonnehof zo’n 3jaar terug verzonnen. We hadden ‘Jardins d’amis’ in de zomer gedaan en bedachten dat een festival in de winter ook heel mooi zou zijn omdat Amersfoort dan niet zoveel te bieden heeft. We rekenen nu op zo’n 20.000 bezoekers en gaan ervan uit weer een Lumineus festival te organiseren in 2009 als Amersfoort 750 jaar bestaat.”

De Rotterdamse kunstenaar Geert Mul verzorgt de lichtinstallatie op de OLV toren met het werk ‘Choose your Myth’: ,,Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in de werking van licht in samenspel met geprojecteerde beelden. Zo heb in Rotterdam ook als VJ in Nighttown opgetreden. Op de toren zijn 40 dubbelportretten geprojecteerd van iconen met een religieuze en mythologische betekenis voor de mensheid. Dat kan dus variëren van Mickey Mouse en Michael Jackson tot aan Moeder Teresa, Jezus, Ghandi en Madonna. De samensmelting van kerktoren en figuren geeft aan hen een religieuze autoriteit; hetgeen bij het ene beeld beter lukt dan bij het ander. Het portret van Jezus op een kerk is voor de toeschouwer vanzelfsprekend, maar Elvis op een toren lijkt onlogisch terwijl het voor veel mensen toch ‘God’ betekende.”

Vanuit het religieuze Amersfoort werd jammer genoeg niet overal ingesprongen op Lumineus Amersfoort; zo wilde zowel de synagoge aan de Korte Gracht alsook het klooster aan de Zuidsingel niet mooi uitgelicht worden. Aan de Westsingel, in het oude stadhuis, is een compilatie te zien van portretten uit vorige eeuwen. Kunstenaar Jaap de Jonge vond zijn inspiratie hierbij uit beelden van Archief Eemland.

u Lumineus Amersfoort is iedere dag van 16.00-23.00 te bekijken; de info- balie in theater De Lieve Vrouw is di. t/m za. open van 13.00-22.00; zo. en ma. van 16.00-22.00. De route wijzer is voor 4,95 te koop bij de VVV, Waterlijn, musea en de infobalie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie