Wethouder brengt situatie opvangvoorzieningen in beeld

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De afgelopen jaar twee jaar is ons leven op z’n kop gezet. Eerst door mensen in het stadhuis die onze zorgen niet deelden en ons uitmaakten voor lastige egoïstische burgers. Later toen de Kleine Haag geopend was en we vertelden van het geweld, de vecht- en schreeuwpartijen en bedreigingen, werden we voor leugenaar uitgemaakt. ‘We begrijpen dat u boos bent en dat het moeilijk voor u is’ was het enige dat we te horen kregen. In de loop van de tijd hebben we tientallen verschrikkelijke nachten meegemaakt. Veel gedoe is opgenomen. Steeds hebben we dat niet willen laten zien. Omdat het erg confronterende beelden zijn, omdat het vaak gaat om mensen die heel erg in de war zijn.

Gisteravond luisterde de gemeenteraadsleden naar verontruste buren van vier nieuw te kiezen locaties. Een mevrouw vertelde dat ze met twee kinderen naast een van de panden woonde; dat ze als advocaat werkte voor verslaafden en voor hen door het vuur ging. Maar door haar werk wist ze ook tot welke ernstige misdrijven en welk onvoorspelbaar gedrag velen in staat zijn. En ze wilde dat NOOIT naast haar huis hebben.

Wij hebben twee jaar geleden gevraagd: “Alsjeblieft: doe ons dit niet aan: tien meter van ons huis een verslaafdenopvang die dag en nacht open is. We hebben jonge kinderen.” Het maakte geen indruk. De Kleine Haag is er gekomen. Centrum Maliebaan vond ons lastig en heeft ons uit de buurtbeheerscommissie gezet.

Gisteravond sloot wethouder Van Daalen af met de woorden: “We zullen de komende weken met u in beeld brengen wat de feitelijke situatie is, waar het echt om gaat.” Daarom staat op www.amersfoorts.nl een eerste kort filmpje van zo’n situatie die je als buren kunt verwachten. Het is een voorzichtig filmpje: de mensen zijn niet te herkennen en er is politie bij. In deze situatie wordt nog nauwelijks gevochten. In andere filmpjes gaat het er heviger aan toe.

Ik hoop dat deze beelden bijdragen aan een betere discussie dan twee jaar geleden. Dat hoop ik voor de toekomstige buren, voor de verslaafden en andere doelgroepen, voor de wethouder en zijn ambtenaren en ook voor de professionele dienstverleners en nog het meest voor de kinderen van hen allemaal.

Cees Anton de Vries

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie