'Drank groter probleem onder jongeren dan softdrugs'

13 september 2007 om 00:00 Nieuws

Uitgenodigd voor de bijeenkomst op Het Stromenland aan de Hooglandseweg-Noord waren schooldirecties, jeugdhulpverleningsinstanties, de GGD, Motiva Straatadvocaten, Young Vision en coffeeshophouders. Maar die coffeeshophouders lieten het woensdagavond afweten. Een van hen kwam wel opdagen, maar verdween meteen nadat hij had gehoord dat de bijeenkomst was georganiseerd door het CDA. Sinds het omstreden bezoek dat premier Balkenende eerder dit jaar bracht aan Coffeeshop Alem aan de Schimmelpenninckstraat, staan de christen-democraten kennelijk in een slecht daglicht bij coffeeshophouders.

AMERSFOORT - Niet het softdrugsgebruik, maar het drankgebruik is het grootste probleem onder Amersfoortse jeugd. Dat was de boodschap tijdens een mini-conferentie van het CDA over het nieuwe coffeeshopbeleid dat de gemeente wil doorvoeren. De aanwezigen benadrukten dat softdrugsbeleid veel meer is dan alleen de vraag waar coffeeshops wel of niet moeten komen.

door John Spijkerman

De centrale boodschap van de avond was dat de softdrugsproblematiek veel verder reikt dan alleen de vraag waar coffeeshops mogen worden gevestigd. Directeur Lantinga van ROC/ASA merkte op dat behalve cannabis, jongeren ook te maken hebben met alcohol-, gok- en computerverslaving. Hij vertelde dat voor het eerst 50 procent van de leerlingen op ROC ASA uit gebroken gezinnen komt. ,,Met de jeugd in ons land is niks aan de hand, maar de sociale structuur in ons land is wel veranderd.'' Vooral kwetsbare groepen jongeren lopen gevaar om verslaafd te raken. Leeftijdsgenoten waar jongeren mee omgaan, bepalen of jongeren eerder verslaafd raken aan drank of alcohol. ,,Bij de lagere onderwijsniveaus, zoals vmbo, wordt er meer cannabis gebruikt. Bij hogere onderwijsniveaus meer alcohol'', zei Lantinga.

Prioriteitswijken

Ton van Vliet van Centrum Maliebaan merkte op dat er vooral veel softdrugs wordt gebruikt in bepaalde wijken. Uit onderzoek in Utrecht bleek dat dit wijken zijn waar veel Marokkanen wonen. Voor Amersfoort zou dat betekenen dat coffeeshops beter niet in prioriteitswijken kunnen worden gevestigd, zoals het college wil.

Jongeren moeten steeds eerder verantwoordelijkheid nemen in onze 'supersnelle wereld' en willen daar aan ontvluchten'', opperde Thomas van Gaal van Young Vision als reden voor het softdrugsgebruik. Er moet meer georganiseerd worden voor jongeren, vond hij. ,,Veel verschillende dingen. Sport, cultuur, dans en kunst.'' Belangrijk daarbij is om de jongeren zelf dingen te laten ontwikkelen, vond hij.

Opmerkelijk was dat de aanwezigen zich niet zo druk maakten over het afstandscriterium van coffeeshops tot scholen, waar het CDA de nadruk oplegt. ,,We zien het liever niet in de buurt van scholen, maar bereikbaarheid is niet het belangrijkste'', verwoordde Bert Molenkamp van ROC ASA deze opvatting. Schoolleider Ed van der Veer van het Vathorst College zei het in dit verband wel vreemd te vinden dat er onder de nieuw te bouwen school voor het Vathorst College een grand café wordt gehuisvest.

De GGD is bezig met een nieuw onderzoek naar het gebruik van alcohol en softdrugs onder jongeren. De resultaten daarvan moeten aan het eind van dit jaar bekend zijn. Het laatste onderzoek dateert uit 2003. Daaruit bleek dat 23 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs in Amersfoort wel eens cannabis heeft gebruikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie