Psychiatrische patiënten op vakantie

22 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Aangezien enkele supermarkten al hebben toegezegd om voor de nodige proviand te zorgen zijn de boodschappen al een zorg minder constateert Lodder. Samen met vier collega’s neemt hij met ‘zijn’ cliënten intrek in een luxe alleenstaande villa met alles er op en er aan. ,,Het wordt een echte verwenweek voor de deelnemers. We gaan nu voor de vijfde keer en het is elke jaar weer een succes.”

AMERSFOORT - Een groep van vijftien cliënten van de Symfora groep, locatie Zon & Schild, gaat begin oktober op een midweekvakantie naar een landelijk gelegen park in de buurt van Oisterwijk. Om het tot een succes te maken is begeleider en psychiatrisch verpleegkundige Jan Wim Lodder op zoek naar sponsors. ,,Het gaat hier om mensen die door hun ziekte bijna nergens komen en weinig geld hebben.”

door Bert Vos

Voor elke vakantie moet er weer geld bijeen geschraapt worden om de eindjes aan elkaar te knopen. ,,Hier en daar zijn er wel potjes zoals het zogeheten ‘kruimelfonds’ van Zon & Schild maar vaak is dat niet voldoende,” zegt Lodder. Hij is blij met de toezegging van Albert Heijn, de E-Markt en Dirk van den Broek voor hun bijdrage. ,,Maar het onderkomen en de uitstapjes moeten ook bekostigd worden en daarvoor hebben we sponsors nodig.”

Nauwkeurige selectie

Omdat het hier om een zware categorie psychiatrisch patiënten gaat op de afdeling Dennenrust moet er nauwkeurig geselecteerd worden wie wel of niet meekan legt de verpleegkundige uit. ,,Ten eerste kijken we wie er in aanmerking komt gezien hun lichamelijke en geestelijke conditie. Daarnaast moet er contact worden opgenomen met de bewindvoerders omdat ze meestal niet zelf over hun geld kunnen beschikken. Ze hebben hier bijna allemaal een rechterlijke machtiging voor een gedwongen opname. Maar in al die jaren hebben we tijdens de vakanties nooit problemen gehad, het is juist een erg leuke ervaring voor zowel de deelnemers als het personeel.”

Intensieve zorg

De cliënten op Dennenrust hebben intensief langdurige zorg nodig. Sommigen wonen er al jaren, moeten in alles begeleid worden en komen nauwelijks nog buiten het terrein van de psychiatrische inrichting. Daarom gaat er dan ook een team van vijf man personeel mee en worden ze de hele dag persoonlijk begeleid. ,,Voor veel mensen hier is er geen uitzicht op volledig herstel en bestaat de behandeling uit het in stand houden van wat nog goed gaat. De belangrijkste behandeling is het toedienen van medicatie. Ze zullen daar vaak van afhankelijk blijven en kunnen niet meer zelfstandig functioneren of wonen.”

Voor het vervoer zijn twee personenbusjes beschikbaar. Naast relaxen in de villa met bubbelbad en sauna op het Brabantse land worden er uitstapjes gemaakt naar onder meer de Beekse Bergen en De Efteling. Lodder: ,,Ze krijgen zo het gevoel er even uit te zijn. En mogen `s avonds ook nog eens een biertje of wijntje drinken. Ik verwacht dat het echt een fijne verwenvakantie voor ze wordt.”

u Reacties via janwim.lodder@tiscali.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie