Dias Latinos trekt recordaantal bezoekers

20 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - De Amersfoortse binnenstad leek zaterdag en zondag uit haar voegen te barsten. Het Latijns-Amerikaanse muziekfestival Dias Latinos trok het afgelopen weekend mede dankzij het aangename en droge weer, een ongeëvenaard aantal bezoekers. Festivaldirecteur Math Meester schat dat meer dan 100.000 mensen Dias Latinos bezochten. ,,Exacte aantallen zijn niet te geven, maar het was veel en veel drukker dan vorig jaar. Ik heb het nog nooit zo meegemaakt. Op alle plekken zag het zwart van de mensen, het was gigantisch."

Wie zaterdagavond rond 22.30 uur door de Langestraat liep, kreeg ongetwijfeld even de gedachte dat de winkels open waren, zo druk was het. Bij de hoofdpodia op de Hof en het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof was het enorm druk, maar ook rond de kleine podia op het Havik, de Groenmarkt en de Appelmarkt verzamelde zich een enorme swingende mensenmassa om niets van de optredens te hoeven missen. Meester: ,,Het programma was heel divers en was voor elk wat wils. De bezoekers kwamen uit het hele land, van Texel tot Maastricht en zelfs speciaal uit België. Ik schat dat het gaat om zo'n driekwart van de bezoekers die van buiten Amersfoort kwamen. Ik heb me laten vertellen dat er beide dagen een hele stroom festivalgangers vanaf het NS-station naar de binnenstad liep."

Het festival verliep beide dagen zonder enige wanklank. ,,Zaterdagnacht, na het festival, werden vijf personen door de politie opgepakt. Zij hebben het weekendarrangement gekregen en komen pas dinsdag weer op vrije voeten", vertelt Meester glimlachend. ,,De politie was heel enthousiast over Dias Latinos, de agenten hadden niks te doen en konden ook van de optredens genieten."

Een van de vele hoogtepunten voor Meester was het optreden van Mariachi Fiesta Mexicana, zondagmiddag op het Lieve Vrouwekerkhof. ,,De Mexicaanse ambassade had hun optreden op de website vermeld, daardoor kwamen enorm veel Mexicanen op het concert af. Zij zongen en dansten allemaal mee. Dat was heel spectaculair. Ook het optreden zaterdag van het Argentijnse gezelschap Astillero was echt geweldig. Ik was erdoor verbijsterd."

Nieuw ten opzichte van voorgaande jaren was dat delen van de binnenstad zaterdag en zondag afgesloten waren voor fietsers. Bij de toegangswegen aan onder meer het Havik, de Langestraat, de Bollebrug en de Onze-Lieve-Vrouwetoren stonden hekken en bewakers die fietsers tegenhielden. Veel bezoekers hadden volgens Meester begrip voor de maatregel. ,,Afgelopen jaren struikelden veel bezoekers over her den der geparkeerde fietsen. Door het verbod was dat nu veel minder. En dit was een proef van de gemeente voor andere festivals, bijvoorbeeld de Keistadfeesten. Ik vind dit zo gek niet." Van de gratis fietsenstallingen bij de Kamper Binnenpoort en het Jorisplein, die speciaal voor het festival de openingstijden hadden verruimd, werd veel gebruik gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie