Voorlopig ontwerp serviceflat De Terp gaat uit van 67 luxe appartementen

28 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Terp in het Bergkwartier staat op de nominatie om volgend jaar gesloopt te worden om daarna als een feniks uit zijn as te herrijzen. De eerste serviceflat van Nederland voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De woningen zijn te klein, niet goed toegankelijk, gehorig en hebben enkel glas. Het voorlopige ontwerp voor de nieuwbouw werd woensdag gepresenteerd. De Terp krijgt 67 luxe appartementen in de prijsklasse van 350.000 tot 600.000 euro.

door John Spijkerman

De Terp werd in 1952-53 gebouwd en staat op een terrein dat ligt ingeklemd tussen de Ruys de Beerenbroucklaan, de Kappeyne van de Coppellolaan, de Pieter Jelles Troelstralaan en de mr. Th. Heemskerklaan. Al ruim 15 jaar wordt er gesproken over renovatie of nieuwbouw. De woonvereniging van de serviceflat heeft BAM Vastgoed gevraagd een nieuw appartementencomplex te ontwikkelen. De woningen zijn in bezit van zelfstandig wonende 55-plussers. ,,Het is de eerste serviceflat in de particuliere woningbouw'', weet directeur Ton Verbeek. ,,Het is nog niet voorgekomen dat een dergelijke organisatie uit eigen beweging tot nieuwbouw besluit.'' De Terp ligt in het deel van het Bergkwartier dat binnenkort wordt benoemd tot beschermd stadsgezicht. De huidige Terp vormt één gebouw. De nieuwbouw wordt verdeeld over drie woonblokken. Die gebouwen worden hoger dan het huidige pand. Er wordt maximaal zes lagen gebouwd. ,,Het bestemmingsplan zegt vier lagen, maar op sommige plekken gaan we er overheen'', zegt Ir. D. Wijn van BAM Vastgoed. Omdat de bouwplannen niet passen binnen het geldende bestemmingsplan, is vrijstelling noodzakelijk. Er is al gesproken met omwonenden. Daarna is de hoogte van het eerste woonblok verlaagd en zijn parkeerplekken verplaatst

De bouw en sloop moet plaatsvinden in twee fasen. Huidige bewoners die over willen naar de nieuwe serviceflat, gewoon daardoor kunnen blijven zitten. Als de eerste fase van de nieuwbouw klaar is, kunnen die bewoners verhuizen. In de nieuwe Terp staat het begrip 'levensloopbestendigheid' centraal. ,,BAM Vastgoed gaat uit van het concept Golden Years,'' vertelt Wijn. ,,Het blijft zelfstandig wonen en er zijn lichte voorzieningen aanwezig'', legt Verbeek uit. In het complex komt ook een gemeenschappelijke fitnessruimte en zwembad en er worden extra comfort- en zorgdiensten op het terrein aangeboden. Wethouder Luchtenveld merkt op dat de nieuwe Terp ook nadrukkelijk een rol krijgt voor de buurt. ,,De recreatieruimte kan ook gebruikt worden voor de ontmoeting van ouderen en mogelijk als wijksteunpunt.'' Er is al een lijst met honderd mogelijk geïnteresseerden voor de appartementen. ,,Dat zijn veel mensen uit de buurt en bijna allemaal uit Amersfoort, stelt Verbeek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie