Beelden gestolen uit park

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

,,Het is een triest gezicht als je die die afgerukte stukken ziet staan’’, vindt kunstenaar Ton Looij. Hij woont in het park en kan zich achteraf precies herinneren wanneer de beelden zijn gestolen. ,,Dat was ‘s ochtends om 4 uur. M’n honden blaften me wakker.’’ De beelden stonden bij het jeu de boulespark. Looij is niet gaan kijken. ,,Er liggen ook weleens stellen te wippen en daar wil je niet bij zijn.’’ De diefstal is al wel gemeld bij de gemeente. De dieven zijn klaarblijkelijk gestoord in hun werkzaamheden en hebben het derde beeld niet meegenomen. ,,Wandelaars die voorbijlopen zeggen ‘O, wat erg. Ze hebben onze kopjes gestolen’,’’ lacht Looij zuur.

AMERSFOORT - Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag twee beelden gestolen uit Park Randenbroek. De bronzen koppen zijn van de hand van kunstenaar Pieter Starreveld. De gemeente heeft een derde beeld in depot geplaatst.

door John Spijkerman

,,Al drie jaar pleit ik er voor om het park ‘s nachts af te sluiten’’, vertelt hij. Dat mensen ook ‘s nachts het park kunnen binnenrijden, werkt dit soort diefstallen in de hand. Enige weken geleden klaagden bewoners van park Randenbroek over overlast. Ze willen dat het park ‘s nachts wordt afgesloten.

Eind maart werden messing platen ontvreemd van het letterkunstwerk langs het Valleikanaal. De gemeente heeft toen acht bronzen beelden in depot opgeslagen, maar 43 bronzen beelden staan nog buiten. Soms zorgt het verwijderen van kunstwerken voor grote schade aan de beelden, vertelt gemeente-ambtenaar Francis Grond. Hij gaat over het beheer van de openbare ruimte. ,,De gemeente wil in enkele gevallen een scan of mal van die beelden maken. Dan is in ieder geval de artistieke waarde gewaarborgd’’, vertelt Grond. Eén van de gestolen koppen, was een afgietsel van het beeld ‘De baadster’ dat bij het Sportfondsenbad stond. ,,Van dat beeld is makkelijk een reproductie te maken. Van een tweede kop zijn kopieën in Nijmegen.’’ De twee bronzen beelden brengen 3 tot 3,50 euro per kilo op. Ze wegen samen 50 tot 60 kilo, schat Grond. ,,Het probleem is pas opgelost als de koperprijs daalt’’, denkt hij. Van de acht beelden die zijn opgeslagen, worden er twee mogelijk binnen geplaatst. Het Sportfondsenbad wil het beeld ‘De Baadster’ binnen plaatsen en met de bibliotheek aan De Zonnehof wordt overlegd over plaatsing van het beeld ‘De twee paarden’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie