Nieuwe zaak ‘Stark, anders in kunst’

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Marjolein Abma, Janke Hoekstra en Renny Starkenburg runnen de nieuwe winkel Stark, waar vroeger Kéramevo huisde, sinds februari. De klant kan hier z’n hart ophalen aan allerlei vormen van kunst.

door Ellen de Jong

Renny: ,,We doen nu niet meer alleen keramiek maar hebben ook sieraden, tassen, glaswerk, beelden, meubels, toegepaste kunst, waaronder lampen en spiegels, schilderijen en foto’s. Een gevarieerde collectie dus. Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in allerlei soorten kunst. Toen wij het idee hadden om niet alleen keramiek te doen zijn we naar beurzen en afstudeerrichtingen van scholen gegaan en keken veel op websites. Nu blijkt dat het wereldje van ontwerpers klein is, iedereen kent elkaar. Onze naam is nu al bekend en we krijgen veel uitnodigingen voor beurzen en markten.

Zo komen we aan onze kunstenaars. Hoe we selecteren? Het werk moet absoluut een bepaalde uitdaging hebben, verrassend en professioneel zijn. En het moet betaalbaar zijn en uniek. We hebben een permanente groep kunstenaars die hun werk eens in de drie maanden wisselen en een aantal nieuwe exposanten. In september zoeken we er drie of vier uit. “

Wie komen hier allemaal binnen? Janke: ,,We heten niet voor niets Stark, anders in kunst. We willen mensen uit Amersfoort en omgeving aantrekken om hen te laten zien dat wij hier een winkel hebben waar ze verschillende producten van startende en gerenommeerde kunstenaars kunnen kopen. Dat betekent dat je een breed publiek moet zien te bereiken. We hebben duurdere dingen maar ook goedkopere waarvan wij denken dat ze leuk zijn en toch anders zijn en geschikt om cadeau te doen.”

De winkel draait nu zo’n drie maanden kostendekkend. Janke en Renny roepen tegelijk uit: ,,Dat hadden we niet durven dromen.” Janke: ,,We krijgen fijne reacties van mensen die het hier leuk en fris uit vinden zien en blij zijn dat ze eindelijk weer eens wat anders tegenkomen. En dat willen we.”

Renny: ,,Dit werk is echt m’n passie, ik wil er graag een winstgevende onderneming van maken, een winkel waar ik leuke dingen kan verkopen aan de klanten. En hen informatie verstrekken over het werk van een kunstenaar en het verhaal erachter. Dat is de meerwaarde.”

Op de vraag naar hun plannen zegt Renny: ,,We willen dat de vrijwilligers die hier werken betaald kunnen worden. Wij doen dit overigens ook vrijwillig.” Over het onderwerp publiciteit vertelt Janke: ,,We zijn nu aangesloten bij de Kunstkijkroute, we zijn flyers aan het maken die we overal deponeren, we gaan ons profileren.”

Janke en Renny zijn beiden dol op de diverse tassen die in een speciale hoek van de winkel te pronken hangen, ontworpen door zes verschillende ontwerpers. Het zijn meestal dames die ze maken. Met z’n drieën vergapen we ons aan de originele uitvoeringen. Elke tas is qua model, kleur en design uniek. En dat is waar ze samen voor gaan!

u Bloemendalse Binnenpoort 12, telefoon 033 - 4613230, website www.starkandersinkunst.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie