Onduidelijkheid rol inspraak

20 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeente moet meer aandacht hebben voor verschillende vormen van inspraak en hoe ambtenaren daar mee om moeten gaan, vindt directeur Fikkers van bureau Van de Bunt. ,,De gemeente is op weg, maar niet klaar.’’ Welk inspraaktraject de gemeente volgt, hangt af van de vraag welke rol burgers hebben bij de inspraak. ,,Gaat het om meeweten, meedenken of meebeslissen?’’

Onderzoek naar communicatie en participatie AMERSFOORT - Burgers hebben onvoldoende duidelijkheid over de rol van inspraak en wat er met hun inspraakreacties wordt gedaan. Ze hebben het gevoel dat de gemeente onvoldoende luistert naar hun wensen. Dat is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek dat bureau Van de Bunt in opdracht van de SP en Jouw Amersfoort (JA) heeft uitgevoerd naar vier inspraaktrajecten.

door John Spijkerman

In contacten met burgers kregen SP en JA het gevoel dat de inspraak en communicatie moeizaam verloopt. De fracties wilden een onafhankelijk onderzoek naar communicatie -en participatietrajecten. Voor het onderzoek werden vier inspraaktrajecten in de periode 1 januari 2005 tot 1 januari 2007 onderzocht: de snelfietsroute Vathorst, de Horecanota, de Groene Zoom bij Hooglanderveen en de vestiging van een coffeeshop in Vathorst. Bureau Van de Bunt verspreidde documenten en enquêtes onder betrokken inwoners en ambtenaren. Van de enquêtes kwam slechts een beperkt aantal terug. Dat maakt de vraag in hoeverre de uitkomsten representatief zijn, moeilijk te beantwoorden, zeggen de opstellers van het rapport aan, maar toch kan er een beeld worden opgesteld over inspraak en participatie en communicatie in Amersfoort ‘dat een duidelijk signaal afgeeft’.

Bewoners weten nu onvoldoende wat hun rol is bij inspraak. Sommigen denken dat ze samen met de gemeenten op zoek gaan naar oplossingen, terwijl anderen slechts verwachten de gemeente te kunnen adviseren. Als vooraf onduidelijk is wat de gemeente met de inspraak wil bereiken, zorgt dat voor verkeerde verwachtingen bij burgers. Het gevoel bestaat dat de gemeente weliswaar inspraak organiseert, maar dat er niets wordt gedaan met de reacties van de insprekers, omdat alles al bij voorbaat vastligt. Waar bewoners sceptisch staan tegenover het nut van inspraak, zijn de de betrokken ambtenaren er juist tevreden over. Ze vinden dat er goed is gecommuniceerd over het doel en het proces van de inspraak en dat burgers tijdig en goed zijn geïnformeerd.

SP en JA willen dat de gemeenteraad de conclusies uit het onderzoeksrapport overneemt en de inspraak duurzaam verbetert. De gemeente moet vooraf duidelijk aangeven welke inspraakvormen er zijn en waar bewoners inspraakmogelijkheden hebben. Ook moet geïnvesteerd worden in de kennis van ambtenaren over vormen van inspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie