Zendmachtiging voor Omroep

19 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Commissariaat voor de Media heeft dinsdag de zendmachtiging voor de lokale omroep verleend aan Omroep Amersfoort. De uitspraak kwam met een week vertraging tot stand en is verrassend gelet op een eerdere voorkeur die zowel de gemeenteraden van Amersfoort als die van Leusden hebben uitgesproken voor de aanvraag van Eemstad RTV. Eemstad gaat bezwaar aantekenen tegen het besluit.

door John Spijkerman

De uitspraak van het Commissariaat betekent dat de zendlicentie voor de lokale omroep daarmee de komende vijf jaar in handen van Omroep Amersfoort blijft. ,,De bestaande omroep heeft de afgelopen tijd naar behoren gefunctioneerd,'' licht woordvoerder Wanda Bade van het Commissariaat het besluit toe. ,,Omroep Amersfoort heeft in de programmering voldoende aandacht besteed aan informatie, cultuur en educatie. Bovendien functioneert het programma beleidsbepalend orgaan (PBO) van de omroep ook naar behoren. Dan kun je niet in redelijkheid de zendtijd wegnemen.''

Het besluit van het Commissariaat is uitzonderlijk. Dirk Oudenaarden, hoofd zendtijd en kabelzaken bij het Commissariaat, verklaarde eind vorig jaar nog in deze krant dat het Commissariaat in 99 procent van de gevallen het advies van de gemeente volgt. De laatste keer dat het commissariaat van een gemeentelijk advies afweek, is ongeveer een jaar geleden, denkt woordvoerder Bade.

Omroepvoorzitter Ben Groenendijk zegt altijd goede hoop te hebben gehouden op een voor Omroep Amersfoort gunstige uitspraak. ,,In het licht van het standaard beleid is het wel verrassend, maar we hadden een stevig verhaal.'' Groenendijk voelde zich vooral gesterkt door een vergelijking die b. en w. van Amersfoort eerder hadden laten maken tussen Omroep Amersfoort en Eemstad RTV. Hij wijst erop dat het college toen op basis van objectieve criteria koos voor Omroep Amersfoort. ,,De gemeenteraad heeft vervolgens meer op emoties dan op rationele overwegingen een besluit genomen,'' meent hij. Maar volgens Groenendijk moet er wel heel wat aan de hand zijn als een bestuursorgaan besluit de zendmachtiging aan een andere partij te geven. Groenendijk erkent dat een raadsmeerderheid gebrek aan vertrouwen heeft in Omroep Amersfoort. ,,Maar we willen dat vertrouwen herstellen.'' Dat wil hij onder meer doen door de samenwerkingsplannen met RTV Utrecht en AD/Amersfoortse Krant weer op te pakken.

Voor John Stribos van Eemstad RTV komt de uitspraak als een verrassing. ,,Wij hadden dit niet verwacht. Nadat we de motivatie van het Commissariaat bij het besluit hebben gelezen, tekenen we bezwaar aan tegen het besluit. We willen dat zorgvuldig doen. Als je het toch over een omroepsoap hebt, dan is dit de ideale cliff-hanger voor de zomer,'' zegt hij. Toch weer praten over samenwerking met Omroep Amersfoort is wat Stribos betreft niet aan de orde. ,,Dat is een gepasseerd station.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie