Visie voor het stadhuisgebied

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Het stadhuisgebied moet meer samenhang krijgen met de rest van de binnenstad, vindt de stedenbouwkundige Hans Ruijssenaars. Hij ontwikkelde een nieuwe visie voor het gebied, dat wordt begrensd door de Stadsring, het Smallepad, het Kleine Spui, de Westsingel en de Torenstraat. Volgens Ruijssenaars is het gebied door ontwikkelingen in de afgelopen decennia veel samenhang kwijtgeraakt.

‘Samenhang met rest 29binnenstad herstellen’

door Natanja Vreugdenhil

In de binnenstad vertoont de bebouwing vaak eenzelfde patroon: meestal rukt ze op tot aan de rand van het perceel. ,,Mensen willen altijd zo veel mogelijk eigen terrein voor een maximale privacy”, verklaart Ruijssenaars. Ook een ander patroon is in het historische centrum herkenbaar: de stad richt zich naar binnen. Dit wil zeggen dat de historische panden hun voorkant richten op het hart van de stad. ,,Beeldschoon”, vindt de stedenbouwkundige.

Maar het stadhuisgebied vormt een uitzondering op de rest van de binnenstad, constateert Ruijssenaars. De stedenbouwkundige wil deze samenhang herstellen door de bebouwing in dit gebied meer naar de perceelranden te brengen. Ook wil hij af van de ,,gekke gaten” in de bebouwing zoals bij het Helleplein, de parkeerplaats aan het Achter Davidshof en naast de Johanneskerk aan de Westsingel.

Het gebied wordt autoluw, maar de bereikbaarheid van de parkeergarages en de afwikkeling van het verkeer blijven van belang. De parkeerplaats aan het Achter Davidshof moet in de toekomst plaatsmaken voor bebouwing. Tussen dit nieuwe gebouw en de Observant ontstaat dan een ommuurde tuin. Om de binnenstad en het Eemplein te verbinden, kan er een fiets- en voetpad worden aangelegd dat over het Stadhuisplein naar de Hellestraat loopt.

De oude polikliniek aan de Hellestraat, die nu dienst doet als gemeentelijke kantoorruimte, moet rond 2009 worden opgeknapt of vervangen. Bij deze ontwikkeling zou ook het voormalige gebouw van de Amersfoortse Courant betrokken kunnen worden. Hier zou een verzamelgebouw kunnen komen voor de instanties UWV, CWI en Sociale Dienst. Maar ook is uitbreiding van het winkelgebied, de komst van een hotel of woningbouw mogelijk. Door de bebouwing van het Helleplein ontstaat een verlengde Hellestraat.

Ook met een eventuele uitbreiding van het stadhuis heeft Ruijssenaars rekening gehouden. De gemeente heeft hiervoor 2800 vierkante meter nodig, nog afgezien van het verzamelgebouw voor UWV, CWI en Sociale Dienst.

Na de verhuizing van het Sint Pieters en Blokland Gasthuis in 2009 blijft het alleen monumentale gedeelte van dit gebouw staan. De nieuwere zijvleugels gaan tegen de vlakte. Hier wil de Stichting Sint Pieters en Blokland Gasthuis zo’n zestig zelfstandige huurwoningen voor senioren bouwen. Volgens de Stichting gaat het om luxe appartementen bedoeld voor verhuur in het hogere prijssegment. De senioren kunnen gebruik maken van ondergrondse parkeervoorzieningen, een binnenzwembad en een binnentuin.

Op 12 juni wordt de visie aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie