Expositie ‘Cats and Dogs’ van Braches

18 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In de winkel/galerie Ancurio exposeert Marianne Braches-Kronenberg met prenten van katten en honden: ‘Cats and ‘Dogs’. Ze vindt dieren in ‘t algemeen leuk omdat ,,ze erg in hun eigen wereld blijven en zichzelf zijn. Ook dieren in ‘t wild vind ik interessant. Hoe functioneren ze en gedragen ze zich, het gaat me niet om het knuffelbare van beesten.”

door Ellen de Jong

Na de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam begon Marianne met het maken van sculpturen in textiel en nu houdt ze zich vooral bezig met prenten. De techniek die ze gebruikt heet composite imaging: het combineren en tegenover elkaar zetten van verschillende componenten in een digitale collage. ,,Ik gebruik batik- en ikat stoffen, maar ik werk ook met behangpapier en patronen uit Perzische tapijten. Via de computer creëer ik mijn collages. Ik heb een bepaalde sfeer in mijn hoofd en probeer door de dialoog van de dieren met hun omgeving een eigen, vaak sprookjesachtige en romantische wereld op te roepen. Ik zoek daarbij naar de juiste combinatie tussen vorm en kleur. Kleur is heel belangrijk voor me. Als men mij vraagt welke kleur ik het mooiste vind zeg ik altijd: die het het beste doet. De diverse plaatjes van dieren haal ik uit boeken, ik scan ze in en ga ermee aan het werk.” Ben je een honden- of kattenmens?

,,Ik heb geen voorkeur en dat komt denk ik, omdat het mij gaat om het gadeslaan van een dier, of het nu een hond of een kat is.” Het is een bonte rij van allerlei soorten honden en katten. Soms zijn ze verscholen en soms prijken ze op de voorgrond en kijken ze je aan. Een brave dog, een vrolijke poedel, twee mysterieuze Siamese katten, of zo maar een vuilnisbakkenbeestje vormen één geheel met hun omgeving of dat nu behangpapier, tapijt of textiel is. ,,Ik laat me bij de keuze van de dessins leiden door het dier.”

Knap dat Marianne op die manier kans zag elke prent een specifieke uitstraling te geven. ,,De ene keer geef ik het dier meer accent, dan weer het patroon, maar ik streef altijd naar een harmonieuze wisselwerking want anders is de eenheid zoek. Feit is dat ik eindeloos op dit thema kan voortborduren, het is gewoon mijn ding.” Foktjen Koning-Edzes, eigenaresse van Ancurio, vult aan: ,,Marianne’s werk hangt hier nu een tijdje, en dan zie je echt een stukje karakter van de honden. De statige doggen, de ietwat nuffige poedel stralen dat statige en nuffige ook uit. Bij katten zie je dat minder, omdat het karakter van de kat onuitgesproken is, vandaar hun geheimzinnige en ongrijpbare uitstraling.”

Marianne legt zich de laatste tijd toe op het maken van portretten van katten en honden. Als ik vraag wat deze vorm van kunst maken voor haar betekent zegt ze simpelweg: ,,Ik word er gewoon blij van.”

u Tot eind juni, Hendrik van Viandenstraat 10, dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie