‘Spijkertje’ miljoen te duur

11 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Op de plek van de voormalige graanschuur Het Spijkertje aan de Eem, moet een nieuw gebouw met een horecafunctie komen. Architect Micha de Haas kreeg van eigenaar Krijco de opdracht een nieuw Spijkertje te ontwerpen. Eind 2005 presenteerde hij zijn ontwerp aan het publiek. Inmiddels is het oude Spijkertje al lang afgebroken, maar de bouw van het nieuwe pand is nog steeds niet begonnen. Krijco-directeur Corry van Amstel noemt als oorzaak daarvan dat de prijzen van glas en staal de afgelopen jaren fors zijn gestegen. ,,Het Spijkertje is zo ontworpen dat er eigenlijk twee gebouwen worden gebouwd: een glazen constructie en een staalconstructie. Die constructies zijn erg duur geworden. Het uitvoeren van het ontwerp kost nu zo’n twee miljoen euro, terwijl we de helft hadden beraamd. Dat is voor ons een heel grote tegenvaller”, legt ze uit. ,,Daarom wordt gekeken of hetzelfde ontwerp goedkoper kan worden gebouwd, bijvoorbeeld door houten spanten te gebruiken in plaats van staal.”

Mogelijk nieuw ontwerp voor restaurant AMERSFOORT - Het uitvoeren van het ontwerp van het nieuwe Spijkertje is een miljoen duurder dan vooraf berekend. ,,Een forse tegenvaller”, zegt directeur Corry van Amstel van amusementsbedrijf Krijco. Zij heeft architect Micha de Haas de opdracht gegeven te onderzoeken of door ander materiaalgebruik de kosten kunnen worden gedrukt. Mocht dat onderzoek niets opleveren, dan komt er mogelijk een nieuw ontwerp.

door André van der Velde

Een andere mogelijkheid is dat het huidige ontwerp wordt aangepast. Wat Van Amstel betreft wordt dat ontwerp opnieuw door De Haas gemaakt. ,,Als hij daarvoor voelt, zullen we waarschijnlijk wel met hem doorgaan, want wij zijn zeer tevreden over hem. Maar voor een architect is het lastiger zijn ontwerp los te laten en om te schakelen dan voor de opdrachtgever, dus misschien wil hij dat niet.”

Voorlopig gaat Van Amstel ervan uit dat nog dit jaar wordt begonnen met de bouw van het nieuwe Spijkertje. ,,Ook als er een nieuw ontwerp komt, dan hoop ik dat na de zomer de schop de grond ingaat. Maar als er een ander architectenbureau moet worden ingeschakeld, kost het waarschijnlijk meer tijd.”

Van Amstel betreurt het overigens dat het nieuwe Spijkertje er nog niet staat, maar benadrukt dat er geen sprake is van tijdsdruk. ,,Dat het oude Spijkertje werd gesloopt, had te maken met het feit dat het pand in slechte staat verkeerde en een gevaar voor de omgeving was geworden, en niet dat wij zonodig wilden bouwen. Er zit dus geen haast achter.”

Ondertussen speelt ook een ander probleem. Zo is in het oorspronkelijk ontwerp sprake van onderkeldering van het gebouw. In die kelder zouden onder meer de keuken en de wc’s zouden moeten komen.

,,Het kost echter veel geld om de kelder tegen de kademuur aan te leggen. Daarom hebben we overwogen de sanitaire voorzieningen op de begane grond te plaatsen. Maar dat gaat dan weer ten koste van de bedrijfsruimte waarmee de toekomstige uitbater zijn omzet moet draaien.” De eerste etage is volgens Van Amstel ook geen optie voor de wc’s: ,,Dat is niet handig voor de mensen in de haven, die dan helemaal omhoog moeten. We denken er daarom nu over om de keuken niet in de kelder maar op de eerste etage te doen.”

Ondanks de problemen is Van Amstel ervan overtuigd dat het nieuwe Spijkertje er komt. ,,Zeker weten, er komt iets heel leuks.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie