Buurt wil niet op stoep parkeren

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bewoners aan de Lambert van Noortstraat, Nicolaas Pienemanstraat en Jordanus Hoornstraat zijn niet blij met de uitvoering van het parkeerbeleid. Met de invoering van het vergunningparkeren in januari van dit jaar zijn parkeervakken aangebracht op het wegdek die ook over het trottoir lopen. Bewoners moeten tussen 09.00 en 20.30 uur, als het vergunningparkeren geldt, hun auto deels op het trottoir parkeren, maar dat willen ze niet.

door John Spijkerman

Een handtekeningenactie in de buurt leverde 60 handtekeningen op. Bewoners wijzen erop dat door de nieuw parkeervakken de stoep moeilijk begaanbaar wordt voor kleine kinderen en voor ouderen. Tegelijkertijd wordt de privacy aangetast van de mensen die aan de parkeerzijde van de straat wonen. ,,We zijn gewend om gewoon op straat te parkeren’’, vertelt Annemarie Slabbekoorn die aan de Lambert van Noortstraat woont. ,,Nu gaat de halve stoep eraan en staan auto’s half in de kamer. We vinden ook dat kinderen op de stoep kunnen spelen .De gemeente heeft ons niet gehoord en er worden toch parkeervakken aangebracht.’’ Het vergunningparkeren in dit deel van het Soesterkwartier is ingevoerd om het automobilisten te weren die hun auto in de wijk zetten en vervolgens de trein nemen.

De gemeente schrijft in een brief van 27 april aan de bewoners dat de beperkte breedte van de straat het nodig maakt stoepparkeren toe te staan. Zo moet vrachtverkeer - zoals bijvoorbeeld een vuilnisauto - ook door de straat kunnen rijden. Volgens de gemeente is er voor voetgangers ook bij stoepparkeren voldoende ruimte over op het trottoir. Bewoners op hun beurt hebben wethouder Luchtenveld afgelopen weekend een brief gestuurd waarin ze aandringen op overleg met de gemeente. Ze hebben het gevoel dat de gemeente zelf problemen creëert.

Tijdens een informatie-bijeenkomst op 15 januari hoorden de bewoners dat de parkeervakken deels op het trottoir zouden komen, zodat de bewoners als vanouds kunnen blijven parkeren, vertelt Slabbekoorn. De bewoners waren ‘onaangenaam verrast’ toen ze merkten dat er in de hele straat parkeervakken op het trottoir werden aangebracht.’

,,Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid had de gemeente met ons in gesprek moeten gaan’’, vindt Slabbekoorn. In de brief aan wethouder Luchtenveld schrijven de bewoners dat ze het teleurstellend vinden ‘dat de gemeente het belang van voetgangers, ouderen en kinderen totaal ondergeschikt maakt aan de belangen van de autogebruiker en van de eigen portemonnee’. De gemeente moet per straat in overleg met de bewoners, vinden zij. ,,We willen vooral in gesprek met de gemeente'', zegt Annemarie Slabbekoorn. ,,Deze oplossing past niet bij onze woonsituatie en ons gevoel van veiligheid.'' Per straat moet er volgens Slabbekoorn een oplossing worden bedacht die 'op maat' is.

Bewoners zijn ook boos omdat zij al wel vanaf januari 2007 betalen voor het vergunningparkeren, maar dat er vanaf die tijd nog niet gecontroleerd is. Dit omdat er nog geen parkeervakken waren aangebracht en de juiste bebording ontbrak. Vergunningparkeren kost de bewoners 68,50 per jaar. Daarbovenop betalen zij voor bezoekers 2,50 euro per keer voor een bezoekerspas. Slabbekoorn vindt dat de gemeente een vreemde volgorde heeft gevolgd bij het invoeren van vergunningparkeren: eerst moeten de bewoners betalen, terwijl er nog niet kan worden gecontroleerd en pas na de invoering van het vergunningparkeren worden de parkeervakken aangelegd.

Gemeentewoordvoerder Van der Sluijs wil de discussie niet via de pers voeren. De gemeente zal reageren op de brief van de bewoners. Hij meldt dat er inmiddels wel gecontroleerd wordt en dat fout-parkeerders op de bon gaan. Hij vindt de volgorde die de gemeente heeft gevolgd bij de invoering van het vergunningparkeren niet vreemd, want het primaire doel daarvan was het terugdringen van de parkeerdruk en daarin is de gemeente volgens hem geslaagd. Wethouder van Daalen zei eerder al dat de gemeente de bewoners geen financiële compensatie wil geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie