Vergunning niet nodig voor rolstoelplank

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Bij het overbruggen van een hoogteverschil van vier of vijf centimeter hoeft geen vergunning aangevraagd te worden, meldt woordvoerder Zaal. ,,Maar als er sprake is van een groter hoogteverschil dan 20 cm, komt de loopplank te ver de straat in. Dit kan gevaarlijk zijn voor het publiek. Daarom moet het probleem dan in overleg met de gemeente worden opgelost. Ik wil daarbij opmerken dat de gemeente belang hecht aan de toegankelijkheid van winkels voor rolstoelgebruikers.”

AMERSFOORT - Winkeliers mogen zélf hun winkel toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers door een hoogteverschil tussen winkel- en straatniveau tot 20 cm met een loopplank te overbruggen. Hiervoor zijn geen vergunningen nodig, zegt gemeentewoordvoerder Philippine Zaal. Voorzitter Charles Eijkelboom van de Amersfoortse Binnenstadsondernemers belooft de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers bij de winkeliers onder de aandacht te brengen.

door Natanja Vreugdenhil

Woordvoerder Zaal zegt dat bij de reconstructie van de Langestraat enkele jaren terug veel is overlegd met winkeliers. ,,Door wisseling van de winkeliers en nieuwe inrichting van de panden, is het vloerpeil van een aantal winkels echter omhoog gegaan”, zegt ze. ,,Winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor de rolstoeltoegankelijkheid van hun winkels.”

Voorzitter Eijkelboom van de Amersfoortse Binnenstadsondernemers (Ambion) wijst erop dat wetgeving soms tegengesteld is. Sinds 1 januari vorig jaar kunnen winkeliers strafrechtelijk worden vervolgd als hun winkel niet voor iedereen toegankelijk is. ,,Maar als een ondernemer een rolstoelplank neerlegt en iemand erover valt, dan is de ondernemer óók aansprakelijk.” Desondanks blijft het volgens Eijkelboom de verantwoordelijkheid van de ondernemer om zijn winkel toegankelijk te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie