‘Stap af van uw vooroordelen’

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De 61-jarige Hans Bladergroen uit Amersfoort raakt bijna vijf jaar geleden door een reorganisatie zijn baan in de ICT kwijt. Hij vertelt hoe kort na zijn ontslag een werkgever uit zijn netwerk hem een baan aanbiedt. Maar hij moet dan wel een bijscholing volgen die €10.000 kost. ,,Ik heb het UWV gevraagd de bijscholing te bekostigen, maar daar vond men dat ik eerst maar eens andere sollicitaties moest doen.” Ook voor twee andere, goedkopere opleidingen krijgt Bladergroen geen toestemming. Het UWV oordeelt telkens dat de opleiding niet noodzakelijk is voor het vinden van passend werk. Mocht Bladergroen toch gaan studeren, dan wordt de uitkering gestopt voor het aantal uren dat hij de opleiding volgt. ,,Heel vreemd”, vindt hij, ,,want ik had op dat moment geen sollicitatieplicht meer.”

Pleidooi voor oudere werknemers AMERSFOORT - Werklozen ouder dan 45 jaar hebben vaak moeite opnieuw aan de bak te komen. Bij het CWI in Amersfoort staan 2500 mensen in deze leeftijdscategorie ingeschreven. Van deze mensen zijn er 437 langer dan een jaar op zoek naar werk en 1373 langer dan twee jaar. Werkgevers uit de regio Amersfoort werden afgelopen maandag tijdens het symposium ‘aan de slag met oudere werknemers’ gewezen op de voordelen die een oudere werknemer de werkgever kan bieden.

door Natanja Vreugdenhil

Het symposium wordt geopend door wethouder Arriën Kruyt. Mensen ouder dan 45 jaar staan volgens hem vaak te lang bij het CWI ingeschreven. ,,Dit terwijl - in een tijd van bloeiende economie - veel werkgevers worstelen met de vraag, waar zij goed personeel vinden.” Kruyt denkt dat oudere werknemers ten onrechte het beeld hebben, dat zij plaats moeten maken voor een jongere generatie. ,,Dat was twintig jaar terug de boodschap, toen de jeugdwerkloosheid grote vormen aannam.” Ook hebben werkgevers volgens Kruyt soms vooroordelen ten aanzien van oudere werknemers. ,,Maar zij zijn niet vaker ziek en kunnen prima met automatisering omgaan”, zegt hij.

Ook Hannie van Leeuwen, vice-fractievoorzitter van de CDA in de Eerste kamer en tevens lid van de regiegroep Grijs Werkt, zegt dat mensen langer moeten blijven werken. Dit staat ook in een advies van de Sociaal-Economische Raad. Die stelt bovendien dat onvrijwillig uittreden voorkomen zou moeten worden. ,,Maar de bereidheid van werkgevers om ouderen langer aan het werk te houden, is gering”, zegt van Leeuwen. Leeftijdsdiscriminatie komt volgens haar nog overal voor. ,,Stap af van uw vooroordelen”, is haar oproep aan de werkgevers.

Vincent Wedekind van elektrotechnisch bedrijf Aditech wijst op de voordelen die oudere werknemers de werkgever juist bieden. ,,Ze hebben veel werk- en levenservaring. Dat vinden wij belangrijke eigenschappen.” Ook stelt Wedekind dat bij het aannemen van oudere sollicitanten wordt gekeken, wat hij of zij het bedrijf nog meer kan bieden. ,,Oudere werknemers kosten meer. Maar ze hebben vaak ook een toegevoegde waarde voor het bedrijf, zoals ervaring in de OR of als leerlingbegeleider.”

Bestuurslid CWI Nederland Rens de Groot zegt dat CWI Amersfoort het beste presteert van alle vestigingen. In de eerste vier maanden van 2007 zijn 295 45-plussers aan een baan geholpen. In totaal moet het CWI in Amersfoort dit jaar 750 werkzoekenden in deze leeftijdsgroep aan het werk helpen. ,,Het gaat de goede kant op”, vindt De Groot dan ook. Oudere werknemers krijgen hulp om hun talenten opnieuw te ontdekken. ,,Daarna vragen we een ondernemer of de oudere bij hem of haar mag bijleren.”

Inmiddels heeft Hans Bladergroen de kasten met vakliteratuur leeggeruimd. Hij heeft de hoop op een nieuwe baan in zijn vakgebied opgegeven. ,,Ik schrok ervan toen ik voor het laatst de boeken inkeek. Ik werd geconfronteerd met de kennis die ik ben kwijtgeraakt”, zegt hij. ,,Het slechtste wat je kunt doen, is stilzitten en wachten hoe je kennis veroudert. Inmiddels ben ik hopeloos achter geraakt.” Het meest zure vindt Bladergroen, dat hij kort na zijn ontslag weer aan de slag had gekund als hij maar een bijscholing had mogen volgen. ,,De werkgevers willen wel, maar CWI en UWV hebben het laten afweten.” Volgens Wim van Straaten van het UWV, behoren situaties als die van Bladergroen inmiddels tot het verleden. ,,Van dit soort voorbeelden leren we”, zegt hij. ,,We stellen nu de klant boven de regels.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie