Afbeelding

VVD wil duidelijkheid over toezicht brandveiligheid moskee-internaten

28 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - VVD-raadslid Koos Voogt wil van het college van B en W weten hoe het gesteld is met het toezicht op onder meer de brandveiligheid in moskee-internaten.

Aanleiding zijn de recente uitlatingen van minister Lodewijk Asscher dat er onvoldoende zicht op is wat zich binnen de muren van zo'n moskee-internaat afspeelt. ,,De regels worden aangescherpt, omdat zorgen bestaan over de aan moskeeën gerelateerde internaten, waar kinderen min of meer buiten de Nederlandse samenleving opgroeien.", ligt Voogt toe. ,, n overleg met enkele gemeenten kondigde de minister aan dat hij pedagogische normen voor deze internaten gaat opstellen. Bij internaten krijgen kinderen huiswerkbegeleiding, zodat zij betere schoolprestaties kunnen leveren. Overdag gaan kinderen naar een gewone school en daarna naar het internaat."

Voogt stelt dat de meeste internaten in de grote steden de benodigde ontbreken vergunningen ontbreken, niet alleen op het gebied van brandveiligheid. ,,In vrijwel alle grotere steden bestaan de internaten, maar er is nauwelijks of geen controle. Al met al is, naar verluidt, sprake van een veel te lang gedoogde situatie. Wij willen met onze vragen aan het college het belang van een veilige situatie van de schoolse opvang van deze kinderen benadrukken."

Voogt wil van het college weten of er nog moskee internaten in Amersfoort zijn en of die de benodigde vergunningen hebben. Zo wil hij aantallen weten van kinderen die dag en nacht in een internaat verblijven en hoe vaak en wanneer sinds 2010 brandveiligheidscontroles zijn ingesteld.

Verder wil het VVD-raadslid inzicht in de aard, inhoud en strekking van het daar gegeven onderwijs aan opgroeiende kinderen is. ,,Is bij dit onderricht sprake van aan de Nederlandse overheid bekende normen en waarden? En is de internaatfunctie, ook al is het verblijf daar maar enkele weken, bij de gemeente bekend en is er een vergunning verkregen?"

Ook wil hij duidelijkheid over andere activiteiten in en om de moskeeën. Zo wil hij concreet weten of er een winkelfunctie is en of daarvoor toestemming is verleend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie