Programma Global Village Festival Stage 2013

21 maart 2013 om 00:00 Nieuws

Wudstik

Zo jong nog en dan al worden vergeleken met Al Jarreau, ga er maar aan staan! Jermain van der Bogt laat zich niet gek maken. Wie hem in zijn periode bij het onverwacht succesvolle collectief De Amersfoortse Coöperatie meteen in het hiphophokje stopte, zal zijn oren niet geloven als hij hem nu hoort. Als Wudstik ontpopt de getalenteerde vocalist zich sinds 2006 als een stemkunstenaar van formaat, als iemand die voortdurend zijn muzikale grenzen verlegt en vanwege die veelzijdigheid voor menig project wordt gevraagd. Of het nu om pure rock, reggae, jazz of zelfs progrock gaat, de vocalen van Wudstik kleuren overal bij.

Wudstik zang, Nikita Doornbosch backing vocals, Anthony Wongsokarijo akoestische gitaar, Darin Guermonprez keyboard, Ricardo Lekatompessy bass, Roy Beukers elektrische gitaar, Gino Cochise drums

Lieve Vrouwekerkhof, za 18 mei 16.45 u

Zorita

Ze beschouwen zichzelf als vagebonden en inderdaad, de achtkoppige band Zorita zwerft voortdurend door het muzikale universum om vervolgens telkens een allegaartje aan stijlen te lanceren, op de bühne en vorig jaar voor 't eerst ook op een cd, die insloeg als een meteoriet. Zanger-gitarist Carlos Zorita Diaz zou met zijn rafelige bas een broertje van Leonard Cohen kunnen zijn en soms klinkt Zorita ook best wel melancholiek, maar meestal viert dit bonte gezelschap met een nauwelijks te definiëren mix van alternatieve latin, gipsy, folk en pop een feestje met het publiek. Ondanks al die herkenbare invloeden produceert Zorita een geheel eigen geluid.

Carlos Zorita Diaz componist/Tekstdichter/zang/Spaanse gitaar, Joost Abbel elektrische gitaar, Robert Orvalho viool/achtergrond zang, Robert Koomen basgitaar/achtergrond zang, Zoli Soos drums, Thomas Geerts trompet/bugel, Jon Staekenborgtrompet/bugel, Kay Krijnen accordeon

Lieve Vrouwekerkhof, za 18 mei 18.15 u

The Nordanians feat. Jörg Brinkmann, Fraser Fifield, Maarten Ornstein

Nee, ze komen niet uit Scandinavië, dit is een begenadigd trio uit Amsterdam-Noord dat zich op het Global Village Festival Stage versterkt met, geloof het of niet, de Schotse doedelzakspeler Fraser Fifield, de Duitse cellist Jörg Brinkmann en tenorsaxofonist Maarten Ornstein. In de basis van The Nordanians staan coach en altviolist Oene van Geel, gitarist Mark Tuinstra en Niti Ranjan Biswas op tabla. Zij spelen veelkleurige muziek met als vertrekpunt funk en jazz , uitgevoerd door een virtuoos team. De vorm van de dag bepaalt wie soleert, maar wees gerust, ze zijn altijd gemotiveerd. Het gaat om niet om scoren, maar om het speelplezier.

Niti Ranjan Biswas tabla, Mark Tuinstra gitaar, Oene van Geel viool, featuring Jörg Brinkmann cello, Fraser Fifield doedelzak/saxofoon, Maarten Ornstein basklarinet.

Lieve Vrouwekerkhof, za 18 mei 20 u

Amsterdam Klezmer Band

Geknipt als afsluiter van Global Village, de in 1996 door Job Chajes opgerichte Amsterdam Klezmer Band spettert en sprankelt zowel binnen (Paradiso, North Sea Jazz) als buiten (Oerol en Lowlands) met een hartveroverend eigen repertoire dat wortelt in joodse muziek uit Oost-Europa. Zonder de traditie uit het oog te verliezen, geeft het septet een eigen invulling aan de klezmer. Alleen al je leest welke instrumenten de boventoon voeren (contrabas, accordeon, koper en hout), kun je hun muziek in gedachten horen, laat staan wat er gebeurt als je er met de neus bovenop staat. Het zal niet veel schelen of de Onze Lieve Vrouwetoren swingt straks mee.

Job Chajes altsaxofoon/raps, Janfie Van Strien klarinet/sopranino sax/achtergrond zang, Gijs Levelt trompet, Joop van der Linden trombone/percussion/bariton-tuba,Theo Van Tol accordeon, Jasper de Beer contrabas/achtergrond zang, Alec Kopyt percussie/zang

Lieve Vrouwekerkhof, za 18 mei 23.30 u

Marius Preda's Unknown Allstars

Geen combinatie is onmogelijk in de muziek zolang vakmanschap en passie hand in hand gaan. Een traditioneel zigeunerorkest met een big band, dus strijkers met blazers? Ook dat kan (en hoe!), bewijst zanger-cimbalist Marius Preda met zijn Unknown Allstars. Hun shows zinderen van de spanning, want Preda legt zijn bandleden het vuur na aan het schenen en sleurt hen mee in wervelende en uiterst energieke optredens, waarvan het publiek wel pap lust. Theatrale gebaren schuwt Preda geenszins. Festivalgangers weten als ze dit horen en zien waarom ze niet thuis achter de tv zijn blijven zitten. Je moet het meemaken, ondergaan, je erin onderdompelen.

Marius Preda cimbalom, Raya Hadzhieva trompet, Andor Horvath bas, Florian Mocana zang, Blichta Hoopman-Mirando viool, Akos Laki saxofoon/klarinet, Cezar Cazanoi fluit/altsax/kaval/duduk, Marian Masik trombone, Antal Steixner percussie, Erik Visser gitaar

Lieve Vrouwekerkhof, za 18 mei 21.45 u

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie