Patrick Nederkoorn beklimt de kansel

25 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op zondag 3 maart start de eerste van een serie van drie lekenpreken in Amersfoort.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving beklimt niet Conny Meslier maar Amersfoorter Patrick Nederkoorn (theatermaker, cabaretier en politicus) de kansel. Conny Meslier moest wegens privéomstandigheden afzien van deelname. De volgende preek is op 7 april. De Preek van de Leek wordt gehouden in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand 31 in Amersfoort van 16.00 - 17.00 uur en is vrij toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en een glaasje te drinken in de pastorie.

Theatermaker Patrick Nederkoorn (1983) speelt deze maand in een uitverkocht theater De Lieve Vrouw zijn tweede voorstelling Het Grote Verhaal. Naast theatermaker is Nederkoorn een bevlogen politicus in de Amersfoortse gemeenteraad. De organisatie van de Preek van de Leek033 is blij dat Patrick ondanks drukke werkzaamheden tijd heeft gevonden om zich op zo korte termijn voor te bereiden op deze bijzondere en niet alledaagse taak.

Voor de Amersfoortse Preek van de Leek, worden meer of minder bekende mensen, al dan niet uit Amersfoort, uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Het resultaat: boeiende, openhartige en vaak verrassende verhalen ingebed in een traditionele liturgie. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema's met een Bijbelverhaal.

Een proef in november 2012 bleek succesvol. Bas Westerweel roerde de 120 aanwezigen met zijn verhaal. Hierop trokken de initiatiefnemers Jos van Oord en Ruth Gorissen de conclusie dat er in Amersfoort voldoende animo is voor het initiatief dat in Amsterdam al vijf jaar kan rekenen op grote bezoekersaantallen. Zij nodigden de Amersfoortse theologen Wiena Bakker en Gerard van der Klis uit om de lekenprekers inhoudelijk te ondersteunen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie