Lenaert Nicasiusspeld voor Bart van Steenbergen

21 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bart van Steenbergen (1940) heeft vrijdagmiddag de Lenaert Nicasiusspeld ontvangen als blijk van waardering voor zijn inzet en betrokkenheid voor de bekendheid van de Amersfoortse schilder Casper van Wittel bij het grote publiek. Met zijn onderzoek en publicaties legde hij een belangrijk stuk van een tot voor kort relatief onbekend verleden van Amersfoort vast. De Lenaert Nicasiusspeld werd door wethouder Pim van den Berg uitgereikt tijdens een besloten voorpresentatie van de tentoonstelling Tijdloos Eigentijds in museum Flehite, die is opgedragen aan Van Steenbergen.

Sinds 2003 zet Bart van Steenbergen zich in om de 17e-eeuwse Amersfoortse schilder Casper Adriaensz. van Wittel (geboren als Jasper van Wittel, ook bekend als Gaspare Vanvitelli, Gasparo degli Occhiali) onder het grote publiek bekend te maken. Hij ontdekte de schilder tijdens een tentoonstelling van Vanvitelli in Venetië. Sindsdien spoorde hij veel van zijn werken op en deed studie naar deze grootmeester, die als een van de belangrijkste Amersfoortse kunstenaars geldt.

Hij richtte mede de stichting Vrienden van Van Wittel op, met als doel om Van Wittel bekend te maken in Amersfoort en Nederland. Hij organiseerde een symposium in Rome in 2012. Hij schreef en speelde een theatervoorstelling over Van Wittel en verzorgde diverse publicaties. Daarnaast werkte hij aan een overzichtstentoonstelling van Van Wittel/Vanvitelli en een monografie in 2015 in Amersfoort.

De Lenaert Nicasiusspeld is een blijk van waardering van de gemeente Amersfoort aan personen die zich lange tijd op bijzondere wijze maatschappelijk of op sociaal gebied verdienstelijk maken voor de stad of personen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie