Creatieve industrie provincie Utrecht snelle groeier

21 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De creatieve industrie in de regio Utrecht groeit snel en zal de komende jaren blijven groeien. Naar verwachting zelfs sterker dan het landelijk gemiddelde. In de regio werken nu 25.000 professionals in de creatieve industrie die goed zijn voor een toegevoegde waarde van zo'n 1,4 miljard euro. Dat is zo'n 3,1% van het totale bruto regionaal product in de provincie. Daarnaast worden de creatieve bedrijven steeds kleiner. Werkten er gemiddeld nog 4,5 personen in een bedrijf in 1995, in 2011 zijn dat er gemiddeld 2. En maar liefst 89% van de creatieve professionals in de provincie Utrecht is zzp'er.

Dit blijkt uit een analyse van het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register door de Economic Board Utrecht, waarin ook de gemeente Amersfoort deelneemt. De creatieve industrie in de provincie Utrecht kenmerkt zich door een sterk accent op de deelsectoren 'creatieve zakelijke diensten' zoals architecten en reclamebureaus en 'kunst en erfgoed' zoals podiumkunsten en galerieën. Media en entertainment zijn echter minder sterk aanwezig maar weer wel in het nabijgelegen Hilversum. Een speciale plaats in de Utrechtse creatieve industrie neemt de sterk groeiende gaming sector in. Van de 330 gamebedrijven in Nederland zijn er 116 gevestigd in Utrecht. Daarnaast kent Utrecht het grootste aantal gameopleidingen, met in totaal 8 gameopleidingen op MBO, HBO en WO niveau.

De regio Utrecht fungeert daarmee als kraamkamer voor de Nederlandse creatieve industrie en innovatieve economie. De vijf grote kennisinstituten (waaronder Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) zorgen elk jaar voor zo'n 3.000 creatieve afgestudeerden die de markt instromen. Zo blijft de creatieve industrie zich doorlopend vernieuwen.

De kracht van de creatieve industrie in de regio Utrecht ligt vooral in het vermogen om verhalen te vertellen (storytelling) met woorden, (bewegende) beelden of vormgeving. De sector is vooral toeleverancier aan andere sectoren. Creatieve bedrijfstakken hebben daarmee een belangrijke sociale functie: ze signaleren, (her)interpreteren, geven (nieuwe) betekenis, entertainen, ontregelen en organiseren. Vanuit een frisse ontwerpgedachte kan de creatieve industrie een waardevolle bijdrage leveren aan innovatie en het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Ook is de creatieve industrie van groot belang voor een aantrekkelijk vestigings- en leefklimaat. Een filmpje over de creatieve industrie in de regio Utrecht staat op www.economicboardutrecht.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie