Utrechtse omzetverwachtingen op dieptepunt

20 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/REGIO - Nog niet eerder zijn de Utrechtse ondernemers zo somber over de omzetverwachtingen, zo blijkt uit de resultaten van COEN die door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd. De ondernemers verwachten dat de export terugloopt, de investeringen afnemen en dat het personeelsbestand verder uitdunt.

Per saldo bedraagt de omzetontwikkeling -28%: tegenover de 11% van de Utrechtse ondernemers die een omzettoename verwachten, staat een percentage van 39 met een omzetdaling. Landelijk bedraagt de prognose van de omzetontwikkeling per saldo -16%. De bouw zakt per saldo van -21% naar -46%. Dit kwartaal verwacht 11% van de Utrechtse ondernemers de buitenlandse afzet te zien toenemen, tegenover 16% een afname. Dit resulteert in een negatief saldo van -5% tegenover +3% een kwartaal eerder.

Meer ondernemers denken begin dit jaar de investeringen terug te schroeven ten opzichte van het vorige kwartaal: per saldo -19% tegenover -15%. In Utrecht calculeert 13% van de ondernemers in meer geld te investeren tegenover 32% minder. Naar verwachting zakt het saldo van de personeelssterkte dit kwartaal naar een dieptepunt van -25%: 5% meer dan landelijk en 3% meer dan het vorige kwartaal. Vooral veel ondernemers in de bouw verwachten mensen te moeten ontslaan. De cijfers spreken boekdelen met een saldo van -55, terwijl een jaar geleden de teller op -11% bleef steken.

Ondanks de negatieve ontwikkelingen valt het met de winstgevendheid in Utrecht relatief gezien mee. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 neemt het aantal ondernemers met verbeterde winstcijfers toe met 9% tot 19%. Daartegenover daalt het aantal bedrijven waarbij de winstgevendheid verslechterde met 5% tot 30%. Dit resulteert in een daling van het negatief saldo van 25% naar 11%. Landelijk bedraagt het saldo -19%. De transport is de enige sector waarbij de winstontwikkeling meer verbeterd is dan verslechterd (+28%). Ditzelfde beeld vertoont de sector voor het verloop van de investeringen (+4%).

De onderzoeksresultaten staan op www.kvk.nl/mn-coen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie