‘Raadsonderzoek miljoenenrisico’

27 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Pas op 9 juli 2012 hoorde de gemeenteraad voor het eerst dat de gemeente in het ‘worst case scenario’ voor de ontwikkeling van Vathorst een risico loopt van 59 miljoen euro. En dat terwijl de projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer, de andere partij binnen de publiek-private samenwerking van het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst (OBV), ‘slechts’ een risico lopen van 11 miljoen euro. De ongelijke verdeling over de mogelijke verliezen bij de ontwikkeling van de Vinex-wijk gaan terug op afspraken die de gemeente in 1998 maakte. Bij een mogelijk verlies zou de eerste 22 miljoen euro gedeeld worden tussen de ontwikkelaars en de gemeente. De consequentie van de afspraak is dat bij een hoger verlies de gemeente opdraait voor de extra verliezen.

Groep Van Vliet wil onderste steen boven LEUSDEN - Een raadsonderzoek moet duidelijk maken hoe het kan dat de gemeente Amersfoort mogelijk opdraait voor het leeuwendeel van de miljoenenverliezen bij de ontwikkeling van Vathorst. Dat vindt de Groep Van Vliet. De fractie vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met zo’n onderzoek en vindt dat de onderste steen boven moet.

door John Spijkerman

Volgens Groep Van Vliet-raadslid Raphaël Smit hebben de gemeentelijke vertegenwoordigers binnen de stuurgroep en de aandeelhoudersvergadering van het OBV niks gedaan toen duidelijk werd dat het risico boven de 22 miljoen euro zou uitkomen. ,,Er is dus iets fout gegaan. De gemeentelijke vertegenwoordigers binnen het OBV hadden aan de bel moeten trekken en nader overleg over de gezamenlijke dekking van het oplopende tekort moeten vragen. Toen verkeerde de gemeente nog in een gunstige onderhandelingspositie. Nu dus niet meer.’’

De gemeente onderhandelt inmiddels met de ontwikkelaars over een meer evenwichtige risicoverdeling. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om het risico te verminderen. ,,Intussen hebben de private partners als eis gesteld slechts een gesprek over dit onderwerp te willen aangaan indien daarbij ook de toekomst van Vathorst-West en -Noord wordt betrokken. Dit kan tot gevolg hebben dat de gemeenteraad tot besluiten wordt gedrongen die zij eigenlijk niet of nog niet wil nemen of die contrair staan ten opzichte van eerdere besluitvorming binnen de raad over Vathorst-Noord.’’

Smit wil weten waar het is het fout gegaan en wie er verantwoordelijk voor is dat de gemeente mogelijk circa 25 miljoen extra moet bijdragen in het ontwikkelingstekort voor Vathorst. ,,Is dat de OBV-directie? Zijn het de ondersteunende ambtenaren binnen en buiten de Stuurgroep? Of zijn het de collegeleden in de stuurgroep en de aandeelhoudersvergadering. En welke rol heeft de wethouder Financiën, die het dichtst op de bal had moeten zitten gespeeld?’’ De Groep Van Vliet vindt een raadsonderzoek op zijn plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie