Afbeelding

Forse toename aantal woninginbraken

31 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In 2012 is het aantal woninginbraken met 41 procent gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers die voor de regio Utrecht zijn opgesteld door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie. Het totaal aantal misdrijven in Amersfoort is vorig jaar met 3% gestegen. Deze stijging van de criminaliteit is tegengesteld aan de gemiddelde ontwikkeling in de totale regio Utrecht (-5%). In het district Eemland steeg de criminaliteit met +3%, met name als gevolg van een stijging van +11% in de eerste 4 maanden van 2012

Het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie werkt in de regio Utrecht voor de 26 burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie die de cijfers bekend willen maken om bewoners en organisaties te laten zien hoe het er in hun leefomgeving voor staat zodat die daarop inspelen.

De forse toename van het aantal woninginbraken in Amersfoort steekt schril af tegen de relatief lage toename van 5 procent in de gehele regio. Vooral in de eerste vier maanden van 2012 vond en sterke stijging plaats, van 55 procent. In de maanden daarna daalde dat percentage weliswaar, maar bleef met rond de 33 procent hoog.

Amersfoort is trouwens niet de enige gemeente in de regio Utrecht met een stijging van meer dan 40 procent. Bunschoten, Montfoort, Soest en Wijk bij Duurstede kampen ook met een dergelijke forse toename van het aantal woninginbraken. Daarentegen vond in de gemeente Veenendaal een forse afname plaats van het aantal woninginbraken, met 40 procent. Andere forse dalers zijn Renswoude (-39%), IJsselstein (-27%) en Leusden (-26%). Het district Eemland kende in totaal een toename van 30%.

Het aantal geweldsmisdrijven is in Amersfoort 2012 met 2% gedaald. Opvallend is de stijging van het aantal zedenmisdrijven (+63%) en de daling van het aantal overvallen (-56%). Het aantal autokraken is in 2012 vergeleken met 2011 met +17% toegenomen. De sterke stijging in de tweede periode (+44%) heeft zich niet doorgezet in de derde periode (+14%).

In Amersfoort is het aantal fietsdiefstallen in 2012 fors gedaald ten opzichte van 2011, met 12%. Dit mede als gevolg van de succesvolle inzet van onder meer de lokfiets.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie