TG Sonja verlaat Amersfoort

29 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Stadstheatergroep TG Sonja gaat weg uit Amersfoort. Artistiek leider Jori Hermsen en het bestuur hebben dit besloten omdat de gemeente Amersfoort besloten heeft geen meerjarige subsidie aan het gezelschap te verlenen.

Hiermee verliest Amersfoort haar enige professionele stadstheatergezelschap, stelt Hermsen die TG Sonja in 2007 oprichtte met als doel uit te groeien tot hét stadsgezelschap van de gemeente Amersfoort. ,,De afgelopen jaren hebben we grote stappen gemaakt en is inmiddels zijn we een graag geziene gast door het gehele land." Om de volgende stappen te kunnen zetten diende TG Sonja bij de gemeente een meerjarenplan plan in, TG Sonja: Where Minds Open. ,,Ondanks een positief advies van de beoordelingscommissie heeft de gemeente besloten het initiatief niet te ondersteunen", aldus Hermsen. ,Naar aanleiding van dit besluit dienden we in juli 2012 een bezwaarschrift in bij het inmiddels demissionaire college van B&W. Op 21 december 2012 heeft de gemeente ons bezwaarschrift ongegrond verklaard. Zonder de financiële steun van de gemeente Amersfoort (slechts 17% van onze totale begroting) en het wegvallen van de subsidieregelingen van de provincie Utrecht is het voor ons onmogelijk onze plannen te verwezenlijken. De steun van de gemeente is noodzakelijk om het vertrouwen van regionale en landelijke sponsors en fondsen te krijgen. Door het gebrek aan commitment en waardering, zien we ons genoodzaakt een andere vestigingsplaats te zoeken."

Hermsen noemt het vertrek van TG Sonja ,,desastreus" op het gebied van professionele podiumkunsten. ,,Zeker nu ook de toekomst van het vier jaar geleden ingekochte operagezelschap Holland Opera onzeker is geworden. In cultuurtempels blijven investeren zonder eerst een gezonde invulling te kunnen waarborgen maakt de stad naar ons inzien cultuurarm.''

Ondanks de tegenslagen zal TG Sonja in de provincie Utrecht en dus ook Amersfoort te zien blijven. ,,Dankzij bijdragen van de provincie Utrecht kunnen we voorlopig op projectmatige basis aantrekkelijke en herkenbare voorstellingen blijven produceren." De focus zal volgens Hermsen echter niet meer op Amersfoort zijn gericht, maar meer provinciaal, nationaal en internationaal. ,,Hierbij zetten we in op samenwerkingen met onder meer musea, festivals en zorg en welzijnsinstellingen. Daarnaast staan we open voor mogelijk nieuwe geïnteresseerde gemeenten en sponsors."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie