Unieke filmbeelden van Sportkei-historie

28 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Stichting Sportkei-historie Amersfoort hield afgelopen vrijdagmiddag een besloten bijeenkomst in de Celzusterenkamer "De Armen de Poth". Aldaar waren bestuurders en leden van verenigingen aanwezig, maar ook oud-topsporters, oud-voorzitters en andere genodigden.   

door Gerrit Steen

Het boeiende programma ging over buurtvereniging Coninckstraat en de daaruit voortgekomen voetbalclub COBU-boys en er was voor de 50 gasten een historische film te zien met een wandeling door oud-archivaris Fred van Kan en andere historisch café-gangers vanaf de Amersfoortse Kei door het Vermeerkwartier, langs 3 Rijksmonumenten en eindigend in Plantsoen Zuid waar vele keien uit diverse landen zijn te bewonderen.

Adriaan Ligtvoet 

Na de pauze was er de aandacht voor ALTIS en de geweldenaar Adriaan Ligtvoet, die tot zijn overlijden op 19 april 2000 woonachtig was op een sporthistorisch adres in de Muurhuizen. Adriaan met één a werd hij genoemd in de vele buitenlandse publicaties en recensies, maar gewoon Adriaan op de stempelkaart van de 15e Elfstedentocht, waaraan hij op 4 januari 1997 nog deelnam.

Irma Zwartkruis

Het volledige historische sportarchief van Adriaan werd twee jaar geleden door de nabestaanden en topsportster Irma Zwartkruis overgedragen aan Stichting Sportkei-historie Amersfoort.  Het archief is vrijdag 25 januari jl. formeel overgedragen door voorzitter Hijmen van Surksum van de Stichting aan Henk van Tilburg, publieksarchivaris van Archief Eemland. Dat gebeurde in aanwezigheid van Altis-bestuur en (oud)leden, zoals de families Knipmeijer en Plante, Gert van Manen en Jacob du Boeff.

Piet van de Kamp

De overhandiging van dvd's door Marius van Zeijts en Hijmen van Surksum aan Cobu-Boys voorzitter Aaldert Hofman en "krasse Cobu-Boys knar" Harrie Strijbosch, maar ook verrassend aan voorzitter Piet Jonkman van de Oudheidkundige Vereniging Flehite Gert van Manen en CJVV-icoon Piet van de Kamp vormden leuke intermezzo's in deze historische bijeenkomst. 

Plannen 2013/2014

Het programma van de Stichting Sportkei-historie Amersfoort voor 2013 en 2014 werd aan het eind van de bijeenkomst al kenbaar gemaakt en spitst zich toe op de contacten met de 13 voetbalverenigingen in Keistad en de 22 ooit door de media en Club van Honderd van CJVV genomineerde Amersfoortse sportverenigingen. Bijzonder zal het zijn in Amersfoort een reünie te kunnen houden in samenwerking met KNVB en anderen met als thema 'Oranje op Zaterdag'.

Nederlands Zaterdagelftal 

Evert Sterk, Jan Zwartkruis en vele andere prominenten uit de diverse amateurclubs speelden in de periode 1947 - 1971 vijftig officiële interlands. Op 7 juni 1947 was de eerste in Den Haag en op 7 juni 1971 de laatste in Katwijk. In de laatste historische optocht op 19 mei 2001 met Everard Meyster door het Vermeerkwartier was er al de nodige aandacht voor dit unieke Amersfoortse- en internationale sportthema. Hijmen van Surksum: ,,We doen ons best als Stichtingsbestuur Sportkei-historie om deze reünie te koppelen aan de traditionele VVV-keienwandeling in juni 2013.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie