Steun Groep Van Vliet voor college D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Informateur Geert Jansen heeft advies uitgebracht aan de gemeenteraad over de vorming van een nieuw college in Amersfoort. Na afweging van diverse mogelijkheden adviseert hij de raad om ruimte te geven voor een kerncoalitie bestaande uit D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. Op een aantal dossiers zal de fractie Groep van Vliet steun geven aan de kerncoalitie, om besluitvorming mogelijk te maken. De partij zal geen permanente gedoogsteun leveren. Voor andere onderwerpen zal de kerncoalitie wisselende meerderheden moeten vinden binnen de raad. De VVD ligt buiten het college.

De twee grootste partijen in de Amersfoortse gemeenteraad, VVD en PvdA, liggen buiten het college. De fracties van D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie hebben vertrouwen in elkaar uitgesproken en willen voortbouwen op het huidige coalitieakkoord. De vier partijen hebben samen 17 zetels. Dat is geen meerderheid. Met de drie zetels van de Groep van Vliet is die meerderheid er wel.

De kerncoalitie van D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie heeft overeenstemming bereikt op vier belangrijke dossiers, waarvoor de Groep van Vliet steun heeft uitgesproken. Deze dossiers zijn de westelijke ontsluiting, het stadhuis, de wijkcentra/buurthuizen en het groene Beekdal. Voor de westelijke ontsluiting is de basis de variant die onlangs door het CDA is voorgesteld. Deze oplossingsrichting behelst een tunnel voor het langzame verkeer, behoud van natuurwaarden en een verbetering van de doorstroom van het autoverkeer. Voor het stadhuis is het uitgangspunt renovatie, mits duurzaamheidsmaatregelen geld opleveren en de kosten van renovatie zo laag mogelijk blijven. Voor wijkcentra en buurthuizen is brede steun voor temporisering en verzachting van bezuinigingsmaatregelen en om te differentiëren naar wijken. De afspraken uit het huidige coalitieakkoord over het Groene Beekdal worden gehandhaafd.

De informateur heeft gesprekken gevoerd met de raadsfracties en baseert zijn analyse en oplossingsrichtingen op de informatie die fracties met hem hebben gedeeld. Richtinggevend voor het advies dat Jansen heeft uitgebracht waren snelheid en werkbare verhoudingen in en met de raad. Jansen heeft eerst geprobeerd de huidige coalitie te lijmen. Dit bleek niet mogelijk. Tweede optie was om de PvdA de plaats van de VVD in te laten nemen. De informateur heeft geconstateerd dat beide opties niet realiseerbaar waren.

De informateur vindt Amersfoort van een dermate omvang dat hij adviseert wel opnieuw een vijfde wethouder te benoemen. Hij adviseert een externe wethouder te zoeken. Dit sluit aan bij de voorkeur van de vier partijen van de kerncoalitie en de Groep van Vliet. Met het uitbrengen van het advies beschouwt de informateur zijn opdracht als afgerond. Het is nu aan de politiek om een nieuw college te formeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie