Groentetuintjes bij de keukendeur

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bij de jaarafsluiting van regio Amersfoort Hoofdstad van de Smaak op zaterdag 15 december bij Wereldrestaurant Dara is Ans Stelt met haar inzending 'Groentetuintjes bij de keukendeur' winnaar geworden van de prijsvraag beste korte voedselketen idee in de regio Amersfoort. De prijs bestaat uit € 1.000 ter ondersteuning van de uitvoering van het idee.

De prijsvraag was uitgeschreven door het projectteam van regio Amersfoort Hoofdstad van de Smaak ter afsluiting van een smaakvol jaar waarin met ruim 75 activiteiten aandacht is gevraagd voor lokaal, puur en eerlijk voedsel. Van de 12 ingezonden ideeën heeft een werkgroep onafhankelijk van elkaar vijf inzendingen geselecteerd, die tijdens de verkiezing konden meedingen naar de prijs. Tijdens de Smaak van de Streek markt kon het publiek aan de Grote Koppel ook nog een 'wild card' idee toevoegen aan de vijf geselecteerde ideeën.

De circa veertig genodigden bij de jaarafsluiting hebben vervolgens bij DARA in vijf groepen de ideeën beoordeeld op een aantal criteria -originaliteit, uitvoerbaarheid, korte keten bijdrage- en punten toegekend aan de ideeën. Na telling van de groepspunten bleek dat Ans Stelt met haar idee de hoogste score had behaald. Haar idee is een plantenbak met waterafvoergaten opzij, enkele centimeters boven de bodemgaten zodat er altijd water op de bodem blijft staan en een keer vergeten water te geven geen ramp is. Het bodemwater zorgt ervoor dat de aarde vochtig blijft, waardoor het makkelijk is om 'naast de keukendeur' succesvol plantjes en kruiden te kweken.

Burgemeester Bolsius overhandigde namens Amersfoort Hoofdstad van de Smaak een cheque van 1.000 euro. Als verrassing bood Peter Ros van Admium aan om een website voor Stelt te bouwen.

Andere ideeën die meedongen naar de prijs waren onder meer de Smaakvolle streekbus (mobiele wagen of bus waar verschillende (verse) streek en seizoensproducten op vaste stopplaatsen in de stad al rondreizend worden verkocht), de Groentebakfiets (een bakfiets die is ingericht als groentewinkel en door de hele binnenstad van Amersfoort producten, lokaal voedsel, aanbiedt in samenwerking met duurzame winkels in Amersfoort die deze producten al verkopen) en een Lokaal Kook TV programma met streekproducten.

Meer informatie op www.smaakvandestreek.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie