Harde aanpak illegaal vuurwerk

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De politie voert in Amersfoort de komende weken speciale controles uit om opslag en verkoop van illegaal vuurwerk tegen te gaan. Ook wordt prioriteit gegeven aan de opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommenmakers.Een hare aanpak is volgens de politie nodig omdat verboden vuurwerk zoals lawinepijlen, BigBoys, Flowerbeds, vlinderbommen en strijkers kunnen ernstige letsels veroorzaken en levensgevaarlijke situaties opleveren. De aanpak van illegaal vuurwerk is een van de maatregelen die worden genomen om rond de jaarwisseling de schade te beperken.

Onder meer de gemeente, de brandweer en de politie hebben net als voorgaande jaren extra maatregelen genomen om de over+ast rond oud en nieuw tegen te gaan. Er is extra inzet van politie en stadstoezicht, vreugdevuren zijn toegestaan op vijf plekken, de politie spreekt raddraaiers persoonlijk aan en houdt gericht toezicht op bekende overlastplekken. Degenen die zich schuldig maken aan strafbare feiten worden direct aangehouden.

Snelrecht en hogere strafeis

Het Openbaar Ministerie treedt hard op tegen agressie, geweld, overlast, vandalisme, brandstichting en andere strafbare feiten die gepleegd worden rond de jaarwisseling. Er worden hogere geldboetes, hogere taakstraffen en langere gevangenisstraffen geëist en zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk- beleid toegepast: op donderdag 3 januari is er een supersnelrechtzitting. Opgelegde taakstraffen moeten zo snel mogelijk na deze zitting worden uitgevoerd en opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend op de (super)snelrechtzitting moeten worden uitgezeten. Op dinsdag 1 januari worden alle zaken beoordeeld en afgedaan met een dagvaarding, taakstraf of een boete. Wie een taakstraf krijgt kan deze op 2 januari gaan doen. Daarnaast is er een supersnelrechtzitting op donderdag 3 januari. Straffen die dan worden opgelegd, moeten ook snel worden uitgevoerd of uitgezeten.

Vreugdevuren op vijf plekken

Om redenen van veiligheid en schadebeperking is het in Amersfoort verboden een (vreugde)vuur te stoken rond oud en nieuw. De politie en brandweer zien scherp toe op naleving van dit verbod. Op vijf plekken in de stad zijn vreugdevuren op oudejaarsavond wel toegestaan, te weten: Verdistraat, bij het woonwagenkamp (Randenbroek); Noordewierweg, bij de Emmaüskerk (Soesterkwartier); Kruispunt Miereveldstraat en Frans Halsstraat (Vermeerkwartier); Kwekersweg, grasveld bij de bussluis (Koppel); Scheltussingel, veldje naast de brug Coninckstraat (Kruiskamp).

Wegafsluitingen

Op maandag 31 december rond 19.00 uur wordt vanwege de veiligheid voor het verkeer een deel van de Noordewierweg afgesloten tussen de Merwedestraat en de Berkelstraat, ter hoogte van de Emmaüskerk (Soesterkwartier). Het verkeer wordt omgeleid via de Dollardstraat. Ook het kruispunt Miereveldstraat/Frans Halsstraat (Vermeerkwartier) wordt afgesloten. Beide afsluitingen duren tot dinsdag 1 januari 10.00 uur.

Weghalen afvalcontainers

Op enkele locaties wordt rond oud en nieuw tijdelijk een aantal containers voor glaswerk, papier en plastic weggehaald of afgesloten. Dit wordt gedaan om vernieling of brandstichting te voorkomen. De gemeente vraagt bewoners om daar rond oud en nieuw geen glaswerk, papier of plastic neer te zetten. Dit kan namelijk onveilige situaties veroorzaken en alsnog vernieling en brandstichting in de hand werken.

Regels rond vuurwerk

Iedereen vanaf 16 jaar mag vuurwerk kopen maar alleen van zaterdag 29 tot en met maandag 31 december bij een erkend vuurwerkverkooppunt in Nederland. Er mag alleen legaal vuurwerk worden afgestoken op 31 december van 10.00 tot 2.00 uur. De politie treedt streng op als iemand illegaal of ondeugdelijk vuurwerk heeft, meer dan 25 kilo vuurwerk bezit of vuurwerk afsteekt buiten de toegestane tijden. De politie kan 12- tot 18-jarigen doorverwijzen naar Halt. Jongeren voeren hun werkstraf zo veel mogelijk uit rond de feestdagen en bij voorkeur op de plek waar zij de schade hebben aangericht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie