Zieke kastanjebomen langs Van Randwijcklaan worden gekapt

7 december 2012 om 00:00 Nieuws

LIENDERT - De meeste kastanjebomen in de grasstrook langs de Van Randwijcklaan hebben de kastanjebloedingsziekte. Zestien bomen zijn ernstig ziek. Daarvan zijn zeven bomen al dood en afgestorven delen kunnen uit deze bomen vallen. Daarom laat de gemeente deze bomen zo snel mogelijk weghalen. Hiervoor is een noodkapvergunning aangevraagd. Het kappen start op maandag 10 december en duurt twee dagen. Voor de overige negen bomen wordt een gewone kapvergunning aangevraagd.

De symptomen van deze ziekte zijn donkere, vochtige plekken op de stam met een stroperige vloeistof ('bloed'). Deze plekken worden steeds groter. Uiteindelijk scheurt de bast, waardoor sommige bomen snel afsterven.

De omtrek van de stammen van deze bomen is groter dan 35 centimeter. Daarom moet voor het kappen een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De aanvraag voor deze vergunning wordt eind januari 2013 in de gemeentelijke Stadsberichten in de Amersfoort Nu gepubliceerd. Zodra de gemeente deze omgevingsvergunning verleent, wordt dit besluit ook in de Stadsberichten gepubliceerd. Daarna is het mogelijk om binnen zes weken bezwaar te maken. Informatie hierover staat dan ook bij de publicatie.

Door de kastanjebloedingsziekte zijn op diverse plekken langs de Van Randwijcklaan veel paardenkastanjes gekapt. Komend voorjaar worden plannen gemaakt voor herplant op deze lege plekken. Ook wordt een boomsoort gekozen. Omwonenden worden hierover uitvoerig geïnformeerd en erbij betrokken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie