Extra maatregelen geluidsoverlast bij aanleg Knooppunt Hoevelaken

6 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van burgemeester en wethouders legt aan de gemeenteraad voor om bij het realiseren van de aanvullende wensen voor het knooppunt Hoevelaken prioriteit te geven aan extra inspanningen tegen geluidsoverlast en behoud van aansluiting Hoevelaken. In een peiling vraagt het college de raad welke financiële bijdragen kunnen worden gekoppeld aan de Amersfoortse wensen.

Het college stuurt een peiling naar de gemeenteraad over de Amersfoortse wensen. Zo wordt er op ingezet om meer te doen dan de wettelijke norm op het gebied van geluid. Voorstel is om hier maximaal vijf miljoen euro voor in te zetten. De inzet is om eerst de gebieden aan te pakken waar de geluidsbelasting boven de 60 dB is.

Bij diverse woningen langs de A1 en A28 wordt nu al veel geluidsoverlast ondervonden als gevolg van verkeer. Het Rijk zorgt bij de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken en de verbreding van de A1 en A28 voor de geluidwerende maatregelen die wettelijk moeten worden genomen. Ondanks deze maatregelen blijven er locaties over waar de geluidbelasting hoog is. Verdere beperking van de geluidsoverlast is belangrijk voor de verbetering van het leefklimaat en leefbaarheid.

Een andere wens is het behoud van de aansluiting Hoevelaken naar en van richting Amsterdam. Hier wil het college een tot drie miljoen euro aan bijdragen. De verkeersdruk in Vathorst en op andere delen van het Amersfoortse wegennet neemt toe als de aansluiting komt te vervallen. Voor een goede bereikbaarheid en doorstroming acht het college het noodzakelijk de aansluiting te behouden.

Het college stelt voor 1 tot 2 miljoen euro bij te dragen aan het verbeteren van de fietsverbinding op de route Amersfoort -Hoevelaken. Veel fietsers maken gebruik van deze route. Door het fietsverkeer te scheiden van het autoverkeer ontstaat een meer verkeersveilige en fietsvriendelijker route.

Indien er nog budgettaire ruimte over is, stelt het college voor om 1 miljoen euro te financieren voor het verbinden van het beekdal van de Heiligenbergerbeek,die aan weerszijden van de A28 gesitueerd is.

Er wordt een bestuursovereenkomst met het Rijk en de regio opgesteld. Daarin worden de afspraken over de voorbereiding en de uitvoering van de planstudie vastgelegd. De partijen die deze overeenkomst aangaan, leveren alle een financiële bijdrage. Deze overeenkomst wordt in het voorjaar van 2013 aan de gemeenteraad voorgelegd. Naast Amersfoort hebben ook de provincies Utrecht en Gelderland, de gemeenten Bunschoten, Barneveld, Leusden en Nijkerk en Waterschap Vallei & Eem aangegeven aanvullende wensen te hebben voor knooppunt Hoevelaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie