Hondenhotel gelegaliseerd, maar met meer handhaving

12 december 2012 om 00:00 Nieuws

ZIELHORST - Het hondenhotel aan de Hoefseweg, dat in 2006 illegaal werd begonnen, wordt definitief gelegaliseerd. Door tegelijkertijd 'stevig' te handhaven hoopt wethouder Van den Berg wellicht iets van het vertrouwen bij omwonenden terug te kunnen winnen. Zij hebben zich lange tijd verzet tegen de aanwezigheid van het hondenhotel dat ligt aan het spoor langs de Zielhorsterweg.

door John Spijkerman

Al jaren wordt er gebakkeleid over de hondenopvang aan de Hoefseweg. Buurtbewoners aan de Erasmusstraat, Homerusstraat en Albert Schweitzersingel klagen over geluidsoverlast en wijzen erop dat de opvang er illegaal werd gevestigd. Zij willen dat de opvang verdwijnt.

Aanvankelijk wilde het college handhaven, maar uiteindelijk werd er toch een milieuvergunning afgegeven voor de hondenopvang die voortaan allen op werkdagen tussen 07-00 en 19.00 uur geopend zou zijn. Het college wilde vervolgens de opvang legaliseren, maar een raadsmeerderheid verzette zich daar aanvankelijk tegen. VVD-raadslid Koos Voogt vond een dergelijke hondenopvang niet passend tegen een woonwijk aan en vond dat er meer naar de stem van de bewoners moest worden geluisterd.

Volgens de gemeente is een legalisering van de opvang niet tegen te houden. De gemeente is verplicht mee te werken aan een wijziging van het bestemmingsplan. De gemeenteraad legde zich dinsdagavond neer bij het standpunt van B en W maar eiste wel aanvullende maatregelen op het gebied van de handhaving.

Wethouder Van den Berg trok het boetekleed aan. ,,Dit dossier verdient geen schoonheidsprijs en dat is eufemistisch uitgedrukt. Ik moet de wet houden, hoe kreupel die er soms ook uit ziet. Ik ben geen rechtvaardigheidsgevoelhouder. Anders had er wellicht een ander voorstel gelegen. Het college heeft er alles aan gedaan omdat we een hondenhotel niet wenselijk vonden op deze plek, maar we konden hen niet uitplaatsen.''

Met de belofte dat er tenminste vier keer per jaar strikt wordt gecontroleerd op de naleving van de voorschriften door de exploitant mag het hondenhotel blijven zitten waar het zit. Die controles vinden plaats buiten de bedrijfstijden van de hondenopvang en op niet van te voren aangekondigde tijdstippen. De raad zal actief worden geïnformeerd als de exploitant zich niet aan de regels houdt. De gemeenteraad ging unaniem akkoord met deze verscherping van de handhavingsregels. VVD-er Voogt gaf aan dat hij het dossier hondenhotel afsloot 'met een grote kater'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie