Stichting Cebos winnaar Associatiefonds 2012

1 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens heeft onlangs het Associatiefonds uitgereikt aan Stichting Cebos in Amersfoort. Deze stichting biedt mensen met autisme een werkende toekomst. Het Centrum voor Beroepsopleiding en Scholing (Cebos) ontving hiervoor een cheque van € 2.500. Dit is de eerste keer dat het Associatiefonds is toegekend.

Jaarlijks stelt de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens €10.000 ter beschikking voor organisaties of initiatieven die diplomagericht onderwijs stimuleren of een maatschappelijk belang dienen. Organisaties die voldoen aan deze deelnamecriteria kunnen zich voor het Associatiefonds aanmelden. Viermaal per jaar beoordeelt de Associatie welke van de aanmelders met een eenmalig sponsorbedrag van € 2.500 wordt gehonoreerd. De winnaar kan tevens gebruikmaken van de naam en het logo van de Associatie voor bijvoorbeeld de werving van sponsors, deelnemers en/of studenten.

Volgens Natasja Kroon, algemeen directeur van de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens noemt Cebos speciaal. ,,Omdat zij op eigen wijze bijdraagt aan de promotie van het financieel-administratieve vakgebied, bij een doelgroep die van huis uit minder makkelijk toegang heeft tot het beroep. De mensen van Cebos doen dit met veel inzet, vandaar ons besluit om hier de eerste cheque van het Associatiefonds te komen uitdelen.”

Cebos leidt mensen met autisme op tot financial assistant, boekhouder, bedrijfsadministrateur (MBA) of loonadministrateur. Daarnaast bemiddelt Cebos voor werkervaringsplaatsen, om de stap naar een reguliere baan te verkleinen. De stichting werd in 2010 door Jacqueline Hooijer in het leven geroepen toen zij merkte dat mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) lastig aan werk konden komen. ,,Zo’n 15% van de mensen met autisme – en dan gaat het om ruim 20.000 mensen in Nederland – is bovengemiddeld intelligent. Zij kunnen zeker een goede boekhouder of salarisadministrateur worden. Autisten denken vanuit het detail. Ze zijn bij uitstek geschikt voor administratieve beroepen, maar je moet wel zorgen dat de opleiding hierop is aangepast. Cebos voorziet hierin, met een prikkelarme leeromgeving en ervaren, betrokken docenten.''

,,Het Associatiefonds is een enorme opsteker voor ons werk”, vervolgt Hooijer. ,,Cebos gaat het bedrag deels besteden aan een project om reguliere lesboeken, die standaard geschreven zijn vanuit het overzicht, geschikt te maken voor mensen met autisme. Een ander deel gaat naar het opzetten van een simulatiebedrijf. Dit is een leerwerkplaats waar studenten kunnen oefenen met situaties die ze in de beroepspraktijk tegenkomen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie