Waterschapsbelasting ´beperkt´ omhoog

22 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het nieuwe Waterschap Vallei & Veluwe verhoogt vanaf 2013 de waterschapsbelasting met minstens drie euro. Gezinnen met een eigen woning uit het gebied van Vallei & Eem gaan gemiddeld 18 euro per jaar meer betalen. Dat blijkt uit de begroting die door Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe zijn opgesteld.

Gezinnen met een eigen woning in het werkgebied van waterschap Veluwe gemiddeld drie euro per jaar meer betalen. Gezinnen met een eigen woning uit het gebied van Vallei & Eem gaan gemiddeld 18 euro per jaar meer betalen. Volgens de twee waterschappen, die sinds dit jaar ambtelijk samenwerken, heeft dit te maken met het gelijktrekken van de belastingtarieven voor de nieuwe organisatie die op 1 januari na de fusie ontstaat.

De twee fusiepartners noemen de stijging van de belastingtarieven beperkt. Dit ,,ondanks forse investeringen in onder meer dijkverbetering, verdere verbetering van de rioolwaterzuiveringen en de bijdrage aan het landelijke Hoogwaterbeschermings-programma.'' Met de nieuwe belastingtarieven behoort het nieuwe Waterschap Vallei en Eem volgens hen tot de vijf goedkoopste waterschappen van Nederland.''

Wat ook uit de begroting blijkt is dat het waterschap volgend jaar belangrijke stappen zal zetten om de rioolwaterzuiveringen in Amersfoort en Apeldoorn duurzaam uit te breiden tot 'energie- en grondstoffenfabriek'. Met deze uitbreiding worden grondstoffen teruggewonnen uit afvalwater van onder meer huishoudens. Beide rioolwaterzuiveringen worden energieneutraal en zelfs energieproducerend. Deze innovatieve investering moet tot een kostenbesparing leiden.

De jaren 2014 - 2017 geven een beperkte stijging van de kosten en de belastingdruk. De verwachting is dat de kosten, inclusief de inflatie, jaarlijks stijgen met gemiddeld 2,5 %. Deze stijging komt, evenals in 2013, vooral door de hogere bijdrage in het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin is de beschermende taak vastgelegd van zowel Rijk als waterschappen voor de veiligheid van Nederland tegen buitenwater. In het verleden financierde het Rijk alleen de verbetering van de dijken. Vanaf 2013 doen Rijk en waterschappen dat samen. De bijdrage voor Waterschap Vallei en Veluwe is 5,2 miljoen in 2013 en stijgt in 2015 naar 9,5 miljoen.

Het Algemeen Bestuur van beide waterschappen bespreekt op 28 november de begroting en dus de belastingtarieven, inclusief de meerjarenverwachting. Omdat beide waterschappen per 31 december ophouden te bestaan, geven beide Algemeen Besturen een advies op 28 november aan het nieuwe Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe. Op 2 januari 2013 is de eerste vergadering. In deze vergadering wordt de begroting vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie