Amersfoorts boek Beroep Huisvrouw

21 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Als eerbetoon aan de Amersfoortse huishoudscholen schreef cultuurhistoricus Ruud Meijer het boek Beroep Huisvrouw. Het boek beschrijft de geschiedenis van de Amersfoortse huishoudscholen tegen de achtergrond van landelijke veranderingen vanaf het eind van de negentiende eeuw. Zowel sociaal-economische en technologische ontwikkelingen als de veranderende positie van de vrouw hadden grote invloed op de rol van de huisvrouw. De school als spiegel van een veranderende Nederlandse samenleving.

Eerbetoon aan ‘spinazie academie’

Woensdagmiddag 28 november wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan de wethouder van onderwijs, Menno Tigelaar. Diezelfde middag wordt het archief van de Amersfoortsche Industrie- en Huishoudschool overgedragen aan Archief Eemland. Deze archiefdocumenten waren waardevol onderzoeksmateriaal voor Meijer, zeker toen bleek dat er van andere huishoudscholen weinig archiefmateriaal voorhanden was. Naast het bestuderen van dit archief heeft Meijer veel oud-leerlingen en oud-leerkrachten gesproken en heeft hij intensief gebruik gemaakt van online kranten op www.archiefeemland.nl.

Huishoudkunde

De huishoudschool is een begrip in de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs. In Amersfoort opende de eerste huishoudschool in 1905 haar deuren. Later kwamen er nog twee scholen bij. Jarenlang hebben meisjes en jonge vrouwen er een opleiding gevolgd. In de volksmond werden deze scholen al gauw de ‘spinazieacademie’ genoemd. In werkelijkheid boden zij een veelzijdige studie huishoudkunde waaraan hoge eisen werden gesteld.

Nieuwste inzichten

Het huishouden werd beschouwd als een vak en de functie van huisvrouw als een beroep. Daarom besteedden de huishoudscholen veel aandacht aan de nieuwste inzichten op het gebied van hygiëne, voeding, koken en kleding. De huishoudscholen maakten deel uit van de stedelijke samenleving en speelden daarin een actieve rol. Ze wisten de Amersfoortse bevolking bij de school te betrekken door middel van exposities en modeshows en het geven van voorlichtingsbijeenkomsten.

Ruud Meijer was tot 2001 universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis aan de Opleiding Franse Taal en Cultuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

De laatste jaren heeft Meijer onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Amersfoort, in het bijzonder naar het onderwijs en de religie in de negentiende en twintigste eeuw. Hij is de auteur van onder andere het boek Onderwijs in Amersfoort 1850-1920 en verzorgde bijdragen over onderwijs en kerkgeschiedenis voor het boek Bruit van d’Eem.

Het boek telt 256 pagina’s en bevat veel beeldmateriaal. Het is te koop in de reguliere boekhandels in Amersfoort voor € 27,00.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie