Zwembad Vathorst valt in het water

10 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Het ene zwembad is het andere niet. Waar de gemeente dertig miljoen wil uitgeven voor een nieuwe zwembad aan de Hogeweg, kunnen Vathorsters naar hun zwembad fluiten. Uit een onderzoek naar zwembadcapaciteit in de regio blijkt dat er genoeg zwembaden in de directe omgeving zijn. Een zwembad in Vathorst in dus niet meer nodig, vindt het college van B en W.

door John Spijkerman

De maatregel is bovendien een flinke bezuiniging omdat de gemeente nu geen geld meer apart hoeft te leggen voor een zwembad in Vathorst. ,,Er is een financiële noodzaak en het zwembad is niet nodig’’, stelt wethouder Hans Buijtelaar.

Aanvankelijk had het zwembad in Vathorst er al in 2009 moeten zijn, maar de plannen ervoor werden op de lange termijn geschoven. Eerst werd gedacht aan een koppeling met een kunstijsbaan in Vathorst. Omdat een ijsbaan niet mogelijk bleek, schoof ook het zwembad steeds verder op in de tijd. Reserveringen voor het zwembad waren daardoor al naar 2016 opgeschoven. De aanleg moest worden betaald uit een gemeentelijk ‘potje’ dat de naam ‘wijkse voorzieningen Vathorst’ draagt. Het geld moet komen uit de woningbouw in Vathorst. Alleen gaat het niet goed met de huizenverkoop en komt er geen geld in het potje. De verwachting is niet dat dit de komende jaren gaat veranderen. Omdat een zwembad in Vathorst een verdere aanslag zou betekenen op de gemeentelijke financiën is het nu haast geruisloos van de agenda afgevoerd. Wethouder Buijtelaar erkent dat het hier om een impliciete bezuinigingsmaatregel’ gaat. ,,Je geeft minder geld uit dan je van plan was te doen.’’

Het onderzoek dat Amersfoort samen met regiogemeenten heeft uitgevoerd naar zwemwatercapaciteit is een goed excuus om het zwembad in Vathorst te kunnen schrappen. Zwembaden kosten gemeenten doorgaans veel geld. Nu kan de gemeente aantonen dat een zwembad in Vathorst eigenlijk niet nodig is omdat er genoeg zwembaden in de regio zijn. ,,Puur vanuit de capaciteit gezien is een zwembad in Vathorst, niet nodig’’, zegt Buijtelaar. Op verzoek van de ChristenUnie is er een onderzoek gedaan naar de zwemwatercapaciteit in de regio. ,,We hebben een rondje gemaakt bij onze buurgemeenten Bunschoten, Nijkerk, Leusden en Soest.Daarbij werd gevraagd of buurgemeenten van plan waren hun zwembaden te sluiten. Dat bleek niet het geval.’’ Voor Vathorst is volgens Buijtelaar ook van belang dat er binnen de gemeente Nijkerk ‘veel draagvlak’ bestaat om beide zwembaden in die gemeente open te houden. Inwoners uit Vathorst kunnen dus zwemmen in Nijkerk, Bunschoten, Leusden, Hoogland of straks aan de Hogeweg. Het goede nieuws is dat Vathorst er wel twee extra hockeyvelden bij krijgt. Het besluit daartoe werd vorige week genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie